Klasnić: Mogao sam igrati za BiH, ali...

Hrvatski fudbaler za SportSport.ba

Klasnić: Mogao sam igrati za BiH, ali...

Godinama nakon silaska sa scene bronzane generacije iz Francuske 1998. hrvatsku nogometnu reprezentaciju nosili su "gastarbajteri".

Braća Kovač, Josip Šimunić, Mladen Petrić, Ivan Rakitić imali su mogućnost igrati za neke druge reprezentacije, a jedan od njih je i Ivan Klasnić koji je u razgovoru za SportSport.ba otkrio da je u prošlosti bio kontaktiran od strane NSBiH.

"Sjećam se dobro da su me davno kontaktirali iz NSBiH, ali jednostavno nisam htio. Odlučio sam se za Hrvatsku i iskreno nisam se pokajao. Imao sam mogućnost i da igram za Njemačku", govori Klasnić na početku razgovora za SportSport.ba.

Unatoč tome što nikada nije zaigrao za BiH, Klasnić je sa velikim zanimanjem pratio naš nacionalni tim tokom Mundijala u Brazilu. 

"BiH je mogla ostvariti mnogo veći rezultat, ali opet morate biti ponosni što ste uopšte izborili plasman na Svjetsko prvenstvo. Nije to mala stvar. Od igrača iz BiH posebno bih izdvojio Edina Džeku, dobri smo prijatelji i o njemu mislim sve najbolje. Uvjeren sam da će tokom karijere ostvariti transfer u još nekoliko velikih klubova, jer kvalitetom to zaslužuje."

Klasnić još uvijek nije 'okačio kopačke o klin', iako je bez angažmana već skoro dvije godine. 

"Nisam još za odbaciti i planiram i dalje igrati nogomet. Ipak, to je moj život i najdraži sport. Želim istaći i to da sam uplovio u menadžerske vode, surađujem dosta dobro sa partnerom i advokatom", pohvalio nam se Klasnić na kraju razgovora. 

Tokom januara 2007. godine Klasnić se suočio sa velikim zdravstvenim problemom. Komplikacije nastale na bubrezima zahtijevalu su hitnu transplataciju, pa je tako na Klasniću izvršena hitna operacija, u kojoj je donor bio njegov brat. Nakon pola godine oporavka Klasnić se vratio na nogometne terene i u reprezentaciju za koju nastupa na Evropskom prvenstvu 2008. godine gdje postiže dva pogotka, u utakmicama sa Poljskom i Turskom.

Najveći procvat u karijeri Klasnić je doživio igrajući za Werder. Uz Miroslava Klosea u sezoni 2005./2006. bio je ključni napadač, a vrijednost mu se u to vrijeme procjenjivala na 12 miliona eura. Nakon sedam godina u timu iz Bremena potpisao je za francuski Nantes, da bi u nastavku karijere još zaigrao za Bolton i Mainz. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.