Ko će postati novi vlasnik Newcastle Uniteda?
Foto: EPA

Mike Ashley prodaje klub

Ko će postati novi vlasnik Newcastle Uniteda?

Nakon što se već neko vrijeme špekulisalo da će se vlasnik Newcastle Uniteda Mike Ashley odlučiti na prodaju kluba, to se jučer i dogodilo.

Naime, slavni engleski klub je od jučer i zvanično stavljen na prodaju, a engleski mediji su već počeli "predviđati" ko će postati novi vlasnik kluba sa St. James' Parka.

Ashley je već pregovarao sa nekoliko zainteresovanih kupaca, ali ne želi prodati klub dok ne pristigne "ozbiljna" ponuda. Ipak, navodno je on odlučio spustiti cijenu, o kojoj se i dalje špekuliše, ali se vjeruje da je to samo trik pomoću kojeg želi privući potencijalne kupce.

Lista mogućih kupaca Newcastle Uniteda:

Amanda Staveley

Poslovna žena koja je britanskoj javnosti postala poznata zbog veza za investitorima iz bliskoistočnih zemalja, te posredovanja u nekoliko velikih investicija, uključujući i onu kraljevskih porodica iz UAE i Katara u Barclays. Ona je bila uključena i u proces preuzimanja Manchester Cityja od strane Šeika Mansoura.

Amanada Staveley je primijećena na St. James' Parku tokom utakmice Newcastlea i Liverpoola, što je i potaklo glasine da bi upravo ona mogla biti kupac kluba.

Iako su se, nakon toga, pojavile glasine da je ona više zainteresovana za ulaganje u Liverpool, ukoliko je cijena Newcastlea, navodno, spuštena na 200 miliona funti, moguće je da ona zaista uputi zvaničnu ponudu.

Robert Kraft

Ovaj američki milijarder je prvobitno pokušao investirati u Liverpool, a i dalje tvrdi da je zainteresovan za kupovinu jednog premierligaškog kluba. Kraftovo bogatstvo se procijenjuje na četiri milijarde dolara, a on je trenutno predsjednik Kraft grupacije, kao i vlasnik MLS kluba New England Revolution, te NFL ekipe New England Patriots.

Chien Lee

Chien Lee je osnivač i izvršni direktor NewCity Capitala, privatne kompanije koja se u prošlosti zanimala za kupovinu Hull Cityja, Middlesbrougha i Brentforda. Lee je, zajedno sa svojim američkim konzorcijem, 2016. godine kupio 80% dionica Nice, a britanski mediji sada vjeruju da je jedan od glavnih kandidata za kupovinu Newcastlea.

Kineski konzorcijum

Iako su u ovom trenutku potencijalne kineske investiticije u strane klubove zaustavljene, zbog zabrane kineskih vlasti investitorima iz ove zemlje da kupuju strane sportske klubove, dekretom iz augusta, to bi se uskoro moglo promijeniti. 

Naime, očekuje se da će ova zabrana biti ukinuta na 19. kongresu Komunističke partije koji je zakazan za srijedu, pa britanski mediji smatraju da bi neko od kineskih investitora mogao biti zainteresovan za Newcastle.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Konzorcijum iz Katara ili Saudijske Arabije

Interes iz zemalja Zaljeva za Newcastle United već odavno postoji, ali se on smanjio nakon političkih nestabilnosti u ovoj regiji. Međutim, sada se ponovo pojavljuju informacije da su bogati poslovni ljudi iz Katara i Saudijske Arabije obnovili interes za kupovinu Newcastle Uniteda, te se pretpostavlja da bi oni mogli biti "glavni favoriti" kada su u pitanju novi vlasnici Svraka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi