Korupcijska afera: Englezi razmjenjivali usluge za glasove
Foto: EPA

Upleteni i princ William i bivši premijer David Cameron

Korupcijska afera: Englezi razmjenjivali usluge za glasove

Teme:

Novi izvještaj o korupciji u svijetu fudbala bi mogao implicirati čak i britanskog princa Williama, te bivšeg britanskog premijera Davida Camerona. 

Naime, dokument koji je objavio nezavisni etički istraživač Michael Garcija opisuje beskrupulozan proces prikupljanja glasova za dobijanje domaćinstava kada su u pitanju Svjetsko prvenstvo 2018. godine, ali i Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Inače Garcija je dao ostavku na mjesto FIFA-inog istražitelja nakon što niko u ovoj organizaciji nije reagovao na njegov izvještaj od 430 stranica.

Garcijin izvještaj je objelodanio zaprepašćujući način na koji su članovi pojedinih državnih fudbalskih federacija razmjenjivali usluge za glasove, kako bi se organizovanje Mundijala "namjestilo" određenoj državi.

Otkriveno je, naime, da su visokorangirani čelnici Fudbalske federacije Engleske održavali sastanke sa nekoliko različitih fudbalskih zvaničnika iz nekoliko država kako bi njima omogućili sastanke sa britanskom kraljicom Elizabethom. Pa se tako tvrdi i da je predsjednik Fudbalske konfederacije Južne Amerike, Nicolas Leoz, na sastanku 2009. godine, zahtijevao od engleskih fudbalskih zvaničnika da se omogući da on bude odlikovan počasnom titulom viteza od strane kraljice.

Garcia u svom izvještaju navodi da je Leoz rekao predsjedavajućem Fudbalske federacije Engleske, Lordu Triesmanu da "vjeruje da bi proglašenje vitezom od strane Ujedinjenog Kraljevstva bilo prikladno."

Čak su i bivši britanski premijer David Cameron i ali i britanski predstolonaslijednik princ William imenovani kao ušesnici kontroverznog sastanka iz decembra 2010. godine na kojem se raspravljalo o razmjenjivanju glasova između Engleske i Južne Koreje.

Cameron je, navodno, pokušao da pomogne očajničkim pokušajima Enlgeza da se domognu organizovanje Svetskog prvenstva 2018. godine. Bivši premijer je tada zamolio čelnike iz Južne Koreje da podrže kandidaturu Engleske za organizaciju Mundijala.

Međutim, Koreanci su rekli da će glasati za Englesku samo ukoliko Englezi, zauzvrat, podrže neku od njihovih budućih kandidatura za organizaciju velikih takmičenja. U Garcijinom izvještaju se navodi da bi ovakva razmjena glasova bila "teško kršenje pravila FIFA-e."

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Još jedan kontroverzna situacija se odnosi na činjenicu da su čelnici engleskog FA-a pronalazili radna mjesta u Aston Villi i Tottenhamu za "usvojenog sina" potpredsjednika FIFA-e Jacka Warnera.

Warner je, također, kao "kompenazaciju" za svoj glas, zahtijevao "bratimljenje" njegovog rodnog grada u Trinidanu i Tobagu sa nekim od engleskih gradića. Ono što je zanimljivo je da su britankski čelnici pristali na ovaj zaista čudan zahtjev Jacka Wernera, te su mu ponudili "bratimljenje" sa gradićem Trentom.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi