Kraj jedne ere: Zaštitni znak PSV-a odlazi u historiju

Od radničkog kluba do prvaka Holandije

Kraj jedne ere: Zaštitni znak PSV-a odlazi u historiju

E. Čaušević

Holandski PSV u zadnjih desetak godina konstantno igra u evropskim takmičenjima, a poznato je koliko kvalitetnih fudbalera svoj put prema vrhu upravo gradi u holandskoj ekipi.

Klub je osnovan 1913. godine od strane kompanije Phillips i služio je u svrhe zaposlenika koji su se rekreativno bavili fudbalom. Ipak, samo nekoliko godina kasnije klub je počeo bilježiti dobre rezultate i izrastao je u jednog od glavnih konkurenata za titulu u prvenstvu Holandije.

PSV je svoju prvu titulu od 22 u domaćem prvenstvu osvojio 1929. godine. Holandski klub je uvijek pažnju davao mladim igračima, a kroz historiju mnogi su od PSV-a stigli do najjačih evropskih klubova. Poznato je da holandska ekipa ima i dobre skaute širom svijeta koji su propoznali legendarnog Ronalda koji je u ovoj ekipi nastupao od 1994. do 1996. godine.

U ovom klubu, između ostalih, nastupali su Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben, Romario, Phillip Cocu, Mark van Bommel, Kevin Strootman...

Ipak, nakon 92 godine tradicije čelnici kluba su na veliko nezadovoljstvo navijača odlučili završiti jednu eru. Naime, od sljedeće sezone ime stadiona Phillips odlazi u historiju i na dresu će prvi put od 1982. godine pisati ime nekog drugog sponzora. 

Holanđani su ovo označili kao početak neke nove ere holandskog kluba koji je od kluba za igrače jedne fabrike došao do toga da je sada jedan od najuspješnijih klubova u Holandiji. Ime kluba usko je vezan s ovom kompanijom od samog početka, ali očito je da su na scenu stupili neki novi klinci PSV-a.

Jedan brend odlazi u historiju i ostaje da se vidi koliko će to doprinijeti ili naškoditi velikanu holandskog fudbala. 

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti