Kraj ogromnim transferima u Kinu?

Kinezi uvode nova pravila

Kraj ogromnim transferima u Kinu?

M. Šljivak

Kineski klubovi mogli bi uskoro ostati bez skupo plaćenih fudbalera koje su doveli u proteklom periodu.

Čelnici Glavne administracije za Sport u Kini imaju namjeru da ograniče nerazumno trošenje novca i klubovima će biti postavljen određeni limit kada su u pitanju transferi i plate fudbalera.

Kazne za prekoračenje budžeta kojeg odredi biće zaista žestoke, odnosno biće izbačeni iz lige.

"Ograničit ćemo skupe transfer stranih igrača, a njihove ogromne plate ćemo svesti na razumnu mjeru. Ekipe koje se ne budu držale toga biće izbačene u niži rang", potvrdili su iz ove organizacije.

Ova najava je uslijedila nakon ogromnih transfera koje su kineski timovi napravili u posljednje vrijeme.

Igrači koji dođu u ovu ligu su preplaćeni i zarađuju novac koji se nigdje drugo ne može zaraditi.

Najplaćeniji je postao Argentinac Carlos Tevez koji ima godišnju platu od 40 milona dolara, a i ostali fudbaleri koji su došli zarađuju cifre od kojih se vrti u glavi.

Ipak, tome će uskoro doći kraj, jer Kinezi ne žele plaćati igrače koji dođu u ovu zemlju kako bi samo zaradili. Toga je svjestan i direktor ekipe Shanghai Shenhua Wu Jingui.

"Sve više igrača dođe ovdje kako bi zaradili novac. Međutim, stalno su povrijeđeni zbog nesportskog života. Dolaze ovdje da bi se opijali i izlazili", istakao je on.

Također, Fudbalski savez Kine će učiniti sve kako bi se u narednom periodu ograničilo dovođenje skupih stranaca. Oni su već ograničili njihov broj na terenu, te su naredili da u početnim sastavima ekipa uvijek mora biti jedan domaći igrač mlađi od 20 godina.

Ipak, tek treba da se donese zakon u kojem bi se moglo ograničiti trošenje novca, pa bi mnogobrojne zvijezde uskoro mogle nazad u Evropu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi