Kreće revolucija u fudbalu: Najavljeno mijenjanje pravila
Foto: EPA

Pročitajte neke od prijedloga

Kreće revolucija u fudbalu: Najavljeno mijenjanje pravila

U fudbalu, najpopularnijem sportu na svijetu, moglo bi u dogledno vrijeme doći do radikalnih promjena. 

Ovih dana u dokumentu IFAB-a, organizacije koja se brine o pravilima fudbalske igre, predloženo je nekoliko promjena koje bi mogle promijeniti fudbal kakav poznajemo, a sve u cilju da on postane tečniji i zabavniji. 

Tako bi se moglo dogoditi da se poluvremena skrate na 30 minuta čiste igre, s tim da bi se vrijeme zaustavljalo kod svakog auta, kornera i prekida, dok bi se slobodni udarci mogli izvoditi tako da isti igrač više puta dodirne loptu. 

Razmatra se i pravilo da igrač nakon penala ne smije nastaviti s igrom, već da sudac mora pokazati na centar, u slučaju gola, ili peterac, u slučaju odbrane. Uredilo bi se i pravilo o igranju rukom, prema kojem bi igrač koji zabije ili odbrani gol rukom dobio direktan crveni karton, a golman koji u ruke primi dodavanje saigrača automatski bi skrivio penal.

Neke od mogućih promjena pravila kojih ima još već se testiraju, poput dopuštanja odbrambenim igračima da nakon golauta svoje ekipe prime loptu unutar svog šesnaesterca, ali i izdvođenje penala po sastavu ABBA (prvo penal izvodi tim A, pa dvaput tim B, pa dvaput tim A, itd.) To se moglo, uostalom, vidjeti i na nedavno održanom Evropskom prvenstvu za kadete.

"Ovo je radikalan dokument. Pravimo revoluciju, želimo da fudbal bude još bolji", rekao je David Elernaj, tehnički direktor IFAB-a. 

Svaka od ovih promjena je zamišljena kako bi se poboljšao fair-play, odnosno ponašanje igrača na terenu i razina poštovanja, a na osnovu žalbi koje su u ovom odboru dobijali ranijih godina od igrača, trenera, klubova... 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi