Kucamo na vrata zaboravljenih asova: Frank Rijkaard
Foto: EPA

Gdje je i šta radi?

Kucamo na vrata zaboravljenih asova: Frank Rijkaard

Jedna generacija svjetske populacije koja prati najvažniju sporednu stvar na svijetu, fudbal, odrasla je uz kultne partije Barceloninih igrača koji su u to vrijeme igrali pod dirigentskom palicom holandskog stručnjaka Franka Rijkaarda. 

Devet godina kasnije mnogi iz te generacije nemaju pojma gdje je Holanđanin. Rijkaard je Barcelonu trenirao u periodu od 2003. do 2008. godine, a poslije toga je vodio još samo dvije ekipe - Galatasaray i reprezentaciju Saudijske Arabije. 

Ni na jednoj od te dvije klupe nije bio uspješan. Na klupu Galate sjeo je na ljeto 2009. godine, ali samo 16 mjeseci kasnije dobio je otkaz. Tursku ekipu predvodio je 476 dana, zabilježio je 37 pobjeda, po 15 remija i poraza na 67 mečeva. Nepunih godinu dana poslije toga sjeo je na klupu Saudijske Arabije gdje se zadržao nešto duže - 565 dana, ali je na klupi bio tek 10 puta. Zabilježio je tri pobjede, četiri remija i tri poraza i otišao.

Tri godine kasnije bio je bez angažmana, a pred kraj prošle godine rekao je da odustaje od trenerskog posla.

"Već nekoliko godina sam bez angažmana. Postavio sam druge prioritete u životu, odnosno trudit ću se da svaki dan mogu pratiti odrastanje svoje djece. Možda se ponovo vratim u fudbal, ali ne kao trener", izjavio je Rijkaard u decembru prošle godine. 

Kada je riječ o njegovoj trenerskoj karijeri, sve trofeje je osvojio sa Barcelonom, a najvrijedniji je Liga prvaka (2006. godine). Podsjetimo, Katalonci su u tom finalu porazili Arsenal 2:1 u Parizu. Osim toga, Rijkaard je za pet godina na klupi Barce osvojio i dvije titule prvaka Španije te je uzeo i dva Superkupa. 

Sigurno da će mnogima ostati u sjećanju da je upravo on Messiju dao šansu u prvoj ekipi, a da je Barcelona u njegovo vrijeme igrala vjerovatno najljepši fudbal na svijetu. Mnogima je veoma čudno da on nikada poslije Barce nije trenirao neki tako veliki klub, a postoje špekulacije da je svojevremeno odbijao klupu Rome i PSG-a.

Postoje treneri koji od prosječnog naprave dobar klub, ali i klubovi koji od prosječnog naprave dobrog trenera. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi