Kukesi slavi najveći uspjeh u historiji kluba

Priča o novom prvaku Albanije

Kukesi slavi najveći uspjeh u historiji kluba

Teme:

Ljubiteljima fudbala u Bosni i Hercegovini je ime Kukesija dobro poznato od 2013. godine. Tada je u okviru kvalifikacija za Evropsku ligu ovaj mali albanski klub senzacionalno izbacio Sarajevo i to zahvaljujući domaćoj pobjedi 3:2 (na Koševu je bilo 0:0).

Za Kukesi je to bilo prvo učešće u Evropi u historiji, a pobjeda nad Sarajevom mu je samo otvorila vrata za sve uspjehe koji su uslijedili. U posljednje četiri godine, Kukesi je tri puta bio viceprvak i jednom treći, osvojio je jedan Kup i jedan Superkup, da bi za vikend konačno stigla i prva šampionska titula kao najbolja nagrada.

U 35. kolu albanske Super lige, Kukesi je na svom terenu savladao Skenderbeu sa 2:0 i tako jedno kolo prije kraja osigurao historijski naslov. Fascinantno je da Kukesi u ovoj sezoni nije doživio nijedan ligaški poraz i ima skor od 20 pobjeda i 15 remija, uz gol razliku 51:17. Sezonom bez poraza se u Evropi može pohvaliti još samo Celtic.

Kukesi je tako krunisao dobar rad i velika ulaganja u proteklih pet godina. Prvi čovjek ovog kluba je Safet Gjici, poduzetnik koji se bavi građevinom, ima svoju zaštitarsku kompaniju i politički je aktivan kao član Socijalističke partije. Ovaj čovjek je u Kukesu, gradiću od oko 50.000 stanovnika na granici sa Kosovom, sagradio i stadion 'Zeqir Ymeri' kapaciteta 5.500 sjedećih mjesta, pa tako Kukesi svoje utakmice više ne mora igrati u Tirani. Međutim, interesantno je da fudbaleri ovog kluba inače žive i treniraju u albanskoj prijestolnici, a u Kukes dolaze samo da bi igrali svoje domaće utakmice. 

Najveći junak Kukesijeve šampionske sezone je iskusni hrvatski napadač Pero Pejić, koji je postigao čak 28 golova u Super ligi i tako ponio titulu najboljeg strijelca. Pejić je već dugo u Albaniji i važi za pravu ikonu tamošnjeg fudbala jer je četiri puta bio šampion sa tri ekipe (Skenderbeu, Tirana, Kukesi), a tri puta najbolji strijelac Super lige.

Za Kukesi pretežno nastupaju albanski fudbaleri, ali tu su i trojica Brazilaca, dvojica Hrvata, po jedan Nigerijac i Makedonac. Trener ovog kluba je domaći stručnjak Hasan Lika, mada je u prošlosti predsjednik Gjici posezao i za strancima, pa je tako ovaj klub prije dvije godine trenirao Brazilac Marcello Troisi, a godinu prije Srbijanac Miodrag Radovanović. Nekada je za Kukesi igrao i Lazar Popović, bivši igrač Željezničara koji je u sezoni 2012/2013. bio prvi strijelac ovog kluba sa 20 golova u sezoni.

Kukesi je od malog kluba, koji je kroz historiju pretežno tavorio u drugoj i trećoj ligi, stigao do vrha albanskog fudbala i igrat će kvalifikacije za Ligu prvaka. Iz kluba poručuju da je tamo svašta moguće, jer "Kukesi igra mnogo bolje nego što ljudi misle".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti