La Liga: Kraljevi konačno krunisani
Foto: EPA

Real prvak nakon pet godina

La Liga: Kraljevi konačno krunisani

M. Šljivak

Real Madrid novi je prvak Španije.

Dugih pet godina kraljevski klub je čekao na titulu prvaka, a u veoma zanimljivoj sezoni naslov su osvojili ispred velikog rival Barcelone, koja je ostala tri boda iza.

Kraljevi su veći dio sezone izgledali zaista impresivno. Uhvatili su pravu formu baš kada je trebali i bez greške su odradili drugi dio sezone. Na kraju su nagrađeni 33. naslovom prvaka, prvim u karijeri Zinedinea Zidanea, koji nakon velike fudbalske, gradi i zaista vrhunsku trenersku karijeru.

Real je čak pet godina bio bez  naslova najboljeg tima u Španiji. Treneri su se redali, titule nije bilo, ali je na kraju sve naplatio Zidane.

Timovi u Ligi prvaka: Real, Barcelona, Atletico i Sevilla

Pored Real Madrida, Španija će i naredne sezone imati još tri predstavnika u Ligi prvaka. Uz Real, direktan plasman u elitu evropskog fudbala ostvarili su Barcelona i Atletico Madrid, dok će se za grupnu fazu kroz kvalifikacije boriti ekipa Seville. Rekli bismo po kvalitetu i očekivan rasplet sezone, jer su ovi timovi i prije početka sezone bili glavni kandidati za sami vrh tabele.

Evropska liga: Villarreal i Real Sociedad

Plasman u Evropsku ligu iz La Lige ostvarile su ekipe Villarreala i Real Sociedada. Priliku da im se pridruži imaće i Alaves, ali za taj poduhvat će ovaj tim morati da pobijedi Barcelonu u finalu Kupa Kralja. 

Villarreal je već godinama unazad stalni učesnik evropskih takmičenja. Tako će biti i naredne sezone, a nakon četiri godine ponovo će evropska takmičenja ugledati i ove sezone veoma dobri Real Sociedad. Tim iz San Sebastiana je doduše igrao toplo-hladno, ali je na kraju masi kandidata za izlazak na evropsku scenu, isplivao upravo ovaj tim.

Iznenađenja i razočarenja

Najveće iznenađenje ove sezone je ekipa Eibara. Ovaj mali tim je sezonu završio na 10. mjestu, iako su im mnogi prije početka sezone prognozirali borbu za opstanak. Ipak, odlično posložen tim je odličnom igrom pokazao da su se razni analitičari prevarili i ovu sezonu su okončali na 10. mjestu.

Iako se ne može reći da je veliko razočarenje, od ekipe Valencije se očekivala mnogo bolja sezona. Šišmiši raspolažu zaista dobrim igračkim kadrom, ali na terenu ne funkcionišu baš najbolje. Tim s Mestalle je još jednu razočaravajuću sezonu završio na 12. mjestu.

Ekipe koje su ispale: Sporting Gijon, Osasuna, Granada

Ova tri tima u narednoj sezoni sele u niži rang takmičenja. Dok se za Osasunu i Granadu već odavno znalo da će postati članovi drugoligaškog društva, a Sporting je imao kakve-takve šanse do pretposljednjeg kola. Ipak, njihov glavni rival u borbi za opstanak, ekipa Leganesa, odigrala je bolje sami finiš sezone i na kraju su poslali tim iz Gijona u niži rang.

Ekipa koja ulazi u Primeru: Levante

Ekipa Levantea vraća se u Primeru nakon samo jedne sezone u drugoligaškom društvu. Ovaj tim je tri kola prije kraja prvenstva uvjerljivo prvi. Povratak su davno osigurali i ponovo će igrati među elitom.

Blizu historijskog plasmana u Primeru je ekipa Girone. Ovaj katalonski tim nikada nije igrao među elitom, a tri kola prije kraja se nalaze na korak od velikog uspjeha jer imaju pet bodova prednosti u odnosu na trećeplasirani tim.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Treći tim koji će ući u La Ligu dobiće se kroz play off. Za sada su u doigravanju Getafe, Tenerife, Cadiz i Valladolid, no do kraja su još tri kola i svašta se može dogoditi do kraja sezone.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi