Liverpool - Everton je najprljaviji susret Premier lige

Merseyside derbi tradicionalno obiluje nesportskim potezima

Liverpool - Everton je najprljaviji susret Premier lige

Liverpool protiv Evertona, jedan od najvećih derbija u Engleskoj, poznat je i kao najprljaviji derbi u Premier ligi.

Klubovi iz Liverpoola će ovog vikenda odmjeriti snage u utakmici poznatoj kao Merseyside derbi, a ako je suditi prema tradiciji, za očekivati je da bi ovaj susret mogao obilovati nesportskim potezima.

Ovaj derbi poznat je i kao "prijateljski derbi" zbog blizine lokacija na kojima su ova dva kluba ponikla, ali činjenica da je u 49 premierligaških susreta Liverpoola i Evertona viđen čak 21 crveni karton sugeriše da nema puno prijateljstva između ove dvije ekipe.

Kako je teško naći podatke iz samih početaka engleskog fudbala, teško je reći da li je Merseyside derbi najprljaviji derbi svih vremena, ali je sasvim sigurno da je od postojanja Premier lige ova utakmica daleko ispred svih drugih u ovoj neslavnoj kategoriji.

Čak tri od 21 crvenog kartona, viđena su u jednoj utakmici 1999. godine. Tada su kartone zbog tuče dobili Franny Jeffers i Sander Westerveld, te Steven Gerard zbog brutalnog starta. Steven Gerard i Phil Neville igrači su koji su dva puta napuštali sudare ova dva kluba zbog kartona.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Na listi, po broju crvenih kartona, iza Merseyside derbija nalazi se susret Liverpoola i Manchestera u kojem je viđeno 15 crvenih kartona, zatim Everton-Newcastle sa 15, kao i Liverpool-Newcastle sa 14 crvenih kartona.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi