Lude kalkulacije: U slučaju Hrvatske sve je moguće
Foto: EPA

Čak i bod im možda neće odgovarati

Lude kalkulacije: U slučaju Hrvatske sve je moguće

E. Čaušević

Reprezentacija Hrvatske remijem protiv Finske u Rijeci dovela je u pitanje čak i plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo koje se narednog ljeta igra u Rusiji.

Hrvatska selekcija je samo prije dva kola bila u odličnoj situaciji da osigura prvo mjesto i direktan plasman, a sada kolo prije kraja upitno je da li će se Vatreni uopšte plasirati i u baraž. Ovaj tim kiksao je prije nekoliko dana u Rijeci kada je remizirao protiv Finske sa 1:1.

To je iskoristio Island koji je slavio u Turskoj sa 3:0 i tako se kolo prije kraja domogao prvog mjesta. Islanđani u zadnjem kolu dočekuju Kosovo, dok Hrvatska gostuje Ukrajini s kojom se direktno bori za plasman u baraž. Prema svim kalkulacijama Hrvatskoj bi jedino odgovarala pobjeda jer čak u slučaju remija bi mogli ostati bez baraža.

Situaciju Hrvatskoj zakomplikovao je poraz našeg tima jer je sada Grčka druga što u slučaju remija može značiti da će Hrvati biti najgora drugoplasirana selekcija. Na toj tabeli Hrvati su trenutno predposljednji sa 11 bodova i gol-razlikom 6:4. Iza njih su samo Škoti sa također 11 bodova, ali gol-razlikom -1, odnosno 8:9.

U zadnjem kolu kvalifikacija Škotska ne smije slaviti u Ljubljani protiv Slovenije jer bi u tom slučaju Hrvatskoj bio dovoljan i remi da ide u baraž. Ako Škotska slavi protiv Slovenije onda remi Hrvatskoj neće pomoći. Ipak, tu brige za Vatrene tek počinju jer ako Slovenija slavi protiv Škotske tada se pruža šansa Slovačkoj da bude druga ukoliko savladaju Maltu. Slovaci bi tada imali bolju gol-razliku od Hrvatske kojoj remi ne bi bio dovoljan. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Hrvatska selekcija bi mogla da bude u borbi i sa Velsom koji kući dočekuje Irsku. U slučaju da obje utakmice završe remijem onda će između Hrvatske i Velsa odlučuvati fair-play je će imati istu gol-razliku. Hrvati se nadaju i čudu da Gibraltar savlada Grčku, a naš tim Estoniju kako bi onda bh. tim bio najgora drugoplasirana selekcija, ali pod uslovom i da Vatreni remiziraju u Kijevu.

Najbolji scenario za Hrvatsku jeste da pobijedi Ukrajinu čime bi riješili plasman u baraž, a u slučaju da Kosovo savlada Island išli bi direktno u Rusiju, što je teško da će se desiti.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi