Ludilo u Južnoj Americi ne smijete prespavati

Sto kalkulacija i svi mogu da ispadnu

Ludilo u Južnoj Americi ne smijete prespavati

E. Škorić

U noći sa utorka na srijedu saznat ćemo nove učesnike Svjetskog prvenstva u Rusiji. U Južnoj Americi se igraju mečevi posljednjeg kola kvalifikacija i moglo bi biti - svega.

Za sada je poznato 17 učesnika Svjetskog prvenstva, a jedini siguran učesnik iz Južne Amerike je Brazil, koji večeras dočekuje Čile, dok bi i Urugvaj trebao još da ovjeri odlazak na SP.

Od jedan sat i 30 minuta iza ponoći počet će prava nogometna ludnica u nekoliko južnoameričkih zemalja, pošto je većina selekcija u igri da ode u Rusiju ili da izbori barem baraž. 

Argentini je najteže, iako u svojim redovima ima Lionela Messija, Gonzala Higuaina, Maura Icardija... Gaučosima je večeras potrebna pobjeda na jednom od najtežih terena za goste, u Ekvadoru, na 2.850 metara nadmorske visine, na kojem Argentina nije slavila 16 godina. 

Ekvador nema teoretskih šansi kao niti Bolivija ili Venecuela, no ne brinite - učinit će sve da zaustave Argentinu.

Argentinci pobjedm idu sigurno na Mundijal ili bar u baraž, dok u nekim ludim kalkulacijama mogu i s remijem do 4. ili 5. mjesta, no to zavisi i od ostalih rezultata. No, da drama bude veća, Argentina bi u nekim ludim okolnostima i s porazom mogla da ode u baraž.

Pobjeda Argentini u Ekvadoru neće biti dovoljna ukoliko Čile pobijedi u Brazilu, a Kolumbija u Peruu. Također, pobjeda ne vrijedi i ako Peru savlada Kolumbiju s većom razlikom od one kojom bi Argentina dobila Ekvador.

U slučaju da bude remi, Argentini ne odgovara da Paragvaj pobijedi, da Čile pobijedi ili odigra neriješeno ili izgubi minimalno, kao i remi Kolumbije ili Perua.

Ukoliko porazom želi da prođe dalje, Argentina onda ora da navija da Paragvaj ne pobijedi kod kuće, te da Kolumbija savlada Peru većom razlikom od one kojom Ekvador pobijedi Argentinu.

Čile i Kolumbija pobjedom sigurno idu na Svjetsko prvenstvo,mada bi Kolumbiji i remi bio dovoljan ako Argentina ne dobije Ekvador, a Paragvaj ne pobijedi Venecuelu sa 7 ili više golova, dok je u identičnoj situaciji i Čile, koji ima postignut gol više, pa u slučaju da bude izjednačen s Kolumbijom, bit će bolje rangiran.

Što se Paragvaja tiče, on mora da pobijedi, a do direktnog plasmana će ići ako Peru i Argentina ne pobijede i Čile izgubi u Brazilu. 

U večrašnjim susretima sastaju se Brail i Bolivija, Ekvador i Argentina, Paragvaj i Venecuela, Peru i Kolumbija, potom Urugvaj i Bolivija. 

Trenutno je Brazil s 38 bodova prvoplasirani i on je odavno na SP-u, Urugvaj ima 28, Čile 26, Kolumbija 26 bodova i to su selekcije koje za sada imaju odlazak na SP, dok je petoplasirani Peru trenutno na petom mjesto koje vodi u baraž, a Argentina ima isto bodova i ona je šestoplasirana, dok Paragvaj ima 24 boda.

Dakle, večeras je prava nogometna groznica u Južnoj Americi, od 1:30 sati počinje ludilo i skoro svakih pet minuta bi se moglo desiti da neka zvijezda poput Lea Messija, Falcaa ili Alexisa Sancheza strahuje za Mundijal.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Uživo ove mečeve možete da pratite i igrate na Wwin kladionici i naravno imate mogućnost da iz udobnog kreveta ili kauča uplaćujete na omiljene timove dok uzbudljivo čekate da saznate da li Argentina ide na SP ili ipak ne.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi