Luis Figo predlaže SP sa 48 timova
Foto: EPA

Legendarni igrač predstavio svoj program

Luis Figo predlaže SP sa 48 timova

M. Skaka

Ukoiiko bude izabran za nasljednika Seppa Blaterana mjestu predsjednika FIFA-e, Luis Figo zalagaće se za veći format takmičenja na Svjetskom prvenstvu.

Obrazlažući svoj program danas na Wembley stadionu, Luis Figo najavio je mogućnost proširenja SP sa 32 na 40 ili čak 48 timova.

Nekadašnji igrač Barcelone, Reala, Intera i Milana igrao je na dva Svjetska prvenstva i uvjeren je da bi se broj ekipa mogao povećati na 48 timova ukoliko bi se Svjetsko prvenstvo održavalo kroz dva paralelna turnira na dva kontinenta sa po 24 reprezentacije.

“Ovo je moguće sa samo tri ili četiri dodatna dana za turnir. Mislim da bi to bila posebno dobra stvar za neevropske države koje bi mogle dati veći broj predstavnika na SP.”, rekao je Figo.

Uz prijedlog o proširenju Figo je dodao i slijedeće stavke u svom planu:

- Podjelu polovine od 2,5 milijarde dolara FIFA-inih prihoda tokom četiri godine na državne saveze sa finansiranje “Grassroots programa” koji podržava fudbal na lokalnom nivou kao sport koji može i treba igrati svako.

- Redistribuciju 1 milijarde dolara iz rezervi (koje iznose 1,5 milijardi dolara) na 209 nacionalnih saveza.

- Povećanje korištenja tehnilogije

- Vraćanje na raniju interpretaciju ofsajd pravila “gdje je igraču dosuđen ofsajd bez obzira na to da li je aktivan učesnik akcije ili ne”.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.