Luka Modrić: Kako je Plemić postao Kralj
Foto: EPA

Najbolji veznjak španske Primere

Luka Modrić: Kako je Plemić postao Kralj

E. Škorić

Hrvatski reprezentativac Luka Modrić u ponedjeljak navečer dobio je nagradu za najboljeg veznog igrača španske Primere.

Igrači Reala jučer su dominirali u izboru najboljih za prošlu sezonu. Nagrade su dobili Sergio Ramos (najbolji defanzivac), Cristiano Ronaldo (najljepši gol u sezoni i najbolji napadač), zatim Luka Modrić, koji je dobio nagradu za najboljeg veznjaka.

Modrić je ovu nagradu osvojio ispred Sergija Busquetsa iz Barcelone i Gabija iz Atletica. Luka je u prošloj sezoni odigrao 34 utakmice u Primeri, te je postigao jedan gol iz 37 pokušaja, a imao je pet asistencija iz 1824 dodavanja.

Bio je važan kotač u momčadi Kraljeva iako je klub ostao bez titule. Ono što krasi Modrića, to je broj oduzetih lopti. Modrić je, naime, imao 171 oduzetu ili ukradenu loptu u Primeri, te 79 ubačaja u protivnički kazneni prostor.

To je za njega bila najbolja sezona iako bi aktuelna mogla biti još bolja jer je Modrić u osam ligaških utakmica postigao gol i upisao dvije asistencije. Omaleni veznjak igra sve bolje i bolje, njegovo samopouzdanje raste, a samim tim je i igra Reala tečnija i konkretnija.

Dvadesetdevetogodišnji Zadranin je, ipak, zanimljiv i po tome što je imao priliku da iskusi bh. premijerligaške terene. Kao igrač zagrebačkog Dinama je u sezoni 2003/04 posuđen Zrinjskom.

Luka je u Mostaru odigrao 22 utakmice i postigao je osam golova. I sada, ako ga pitate o tom razdoblju, reći će da ga je to ojačalo i pomoglo mu da postane bolji igrač. Jednostavno, kada uspješno položite ispit na bosanskohercegovačkim oranicama, onda se sve može.

Međutim, neosporan je veliki nogometni talent ovog sada već iskusnog veznjaka. Modrić je prava radilica, čovjek koji nastoji dati sve za ekipu u kojoj nastupa i nije čudo što sada brani boje najtrofejnijeg evropskog kluba.

"Sezonu koju sam odigrao za Zrinjski neću nikada zaboraviti i puno mi je pomogla u karijeri. Žao mi je što klub tada nije imao većih ambicija, ali svejedno da nije bilo te sezone u Mostaru možda danas ne bih bio ono što jesam”, rekao je Modrić svojevremeno.

A danas je baš to - najbolji veznjak španske Primere i igrač o kojem je suvišno trošiti riječi. Sa samo 18 godina je bio najbolji igrač Zrinjskog. Gostovanja u Modriči, Orašju, Ugljeviku, Posušju, Žepču, Čitluku, Trebinju… učinila su Modrića fizički, pa i mentalno jačim igračem. 

Za reprezentaciju Hrvatske Modrić je odigrao 80 utakmica, te je postigao 10 golova. Uspješan period imao je u zagrebačkom Dinamu od 2003. do 2008. godine, te s Tottenhamom od 2008. do 2012. godine.

Može se pohvaliti s tri naslova HNL-a, osvajao je dva puta Kup Hrvatske, jednom Superkup svoje zemlje, zatim je osvojio Ligu prvaka prošle sezone s Realom, Superkup Španije, Kup kralja, evropski Superkup… Osvajao je i brojne individualne nagrade, pa i onu 2003. godine - najbolji igrač Premijer lige BiH. Plemić je postao Kralj... 

Potražite više informacija na temu La Liga:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.