Mali Zidane oduševljava Italijane

Zašto je Luis Enrique po svaku cijenu želio Miralema Pjanića

Mali Zidane oduševljava Italijane

Pravi, istinski motor Rome, reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić impresionira sve svojom igrom ove sezone.

Pjanić je od dolaska u Romu iz Lyona postao stalni član prve ekipe Vučice, a svojom je igrom u posljednjem susretu Rome sa Interom (4:0) jednostavno oduševio.

"Mislim da mi je promjena sredine godila u glavi", kaže Pjanić, čija igra u Romi u prvoj polovini sezone ostavlja bez daha. Radijus kretanja na sredini terena i kontrola lopte su mu impozantni, te se mladi Bosanac u potpunosti uklopio u stil igre španskog trenera Luisa Enriquea. O tome koliko Pjanić znači Romi, najbolje govori izjava duše ove ekipe, kapitena Francesca Tottija:

"Miralem je najjači igrač Rome", kaže legendarni Totti, na što se nadovezuje reprezentativac Italije Danielle De Rossi koji kaže: Da, ja to mogu potvrditi, Miralem Pjanić je naš najbolji igrač!".

Pjanić je dobro igrao i u Lyonu, u to nema sumnje. Međutim, njegov raskošni talenat nije mogao doći do punog izražaja u francuskoj ligi.Pjanić je čekao zadnji dan prelaznog roka kako bi donio odluku o transferu, te se na kraju ipak odlučio doći u Romu. I nije pogriješio. Kaže kako ga je na dolazak u Italiju posebno motivisala činjenica da ga je trener Vučice Luis Enrique žarko želio vidjeti u svojoj ekipi.

"Volja i upornost Luisa Enriquea umnogome su uticali na moju odluku da dođem u Rim", priznao je Pjanić.

Od dolaska u Rim, Pjanić je odigrao 19 od 21 utakmica ove sezone u dresu Rome. Uglavnom igra na lijevoj poziciji u sredini terena, u liniji zajedno sa De Rossijem i Ericom Lamelom u formaciji 4-2-3-1. Ova formacija mu očigledno odgovara, a tome u prilog govore tri gola i osam asistencija ove sezone.

Međutim, Pjanićeva velika prednost leži u tome što se tokom utakmice može transformisati u, kako bi to Italijani rekli, trequartistu, ili ofanzivnog veznog koji igra odmah iza napadača, što je uglavnom igrao u vremenu dok ga je trenirao Claude Puel. Po potrebi, Pjanić može igrati i klasičnog napadača, što je ove sezone tri puta i radio i to u susretim a protiv Bologne, Cesene i Leccea.

Već sada ga bordo polovina Rima zove "mali Zidane", ali Pjanić smatra da je još prerano za bilo kakve usporedbe sa svojim idolom. "Ne želim praviti takva poređenja. Još je rano za takve stvari. Zidane je Zidane...", kaže reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Međutim, neke sličnosti zaista postoje. Zidane je, kao i Pjanić, igrao za dva francuska kluba prije nego što je došao u Italiju, obojica igraju na istoj poziciji u ekipi i izuzetno su tehnički potkovani. Naravno, ruku na srce, Pjanić mora naučiti i osvojiti još mnogo, mnogo toga da bi mogao uopšte stati u istu rečenicu sa velikim Zizzoum, ali ne treba zaboraviti da naš reprezentativac ima tek 21 godinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.