Manchesteru fali Fergusonov United

Teatar snova je postao Teatar noćnih mora

Manchesteru fali Fergusonov United

E. Škorić

Dani slave za Manchester United nisu prošli, ali trenutno djeluje kao da će Old Trafford još dugo žaliti za tim vremenima i za jednom osobom. 

U vokabularu maltene svakog navijača Manchester Uniteda ključne su tri riječi: “Manchester”, “Old Trafford”, “Sir Alex Ferguson”. Ferguson je otišao s Old Trafforda, ostao je samo Manchester. Naziv kluba i naziv grada. United? Pa i ne izgleda baš ujedinjeno zadnjih mjeseci…

Otišao je veliki Ferguson 19. maja 2013. godine. Morao je. Vrijeme, htjeli to priznati ili ne, mijenja sve. Promijenilo je i Fergusona. Škot više nije mlad, nije podoban stajati uz aut-liniju, žvakati i rukama gestikulirati svojim igračima što da rade. A oni bi to radili baš onako kako on to želi. I United bi pobjeđivao.

Nakon 38 osvojenih trofeja, 26 i po godina provedenih u klubu, Fergie je odlučio da je vrijeme za odlazak. Istina, ne potpuni, ali je svoje mjesto prepustio - Davidu Moyesu. Menadžeru kojeg je sam preporučio klubu. Vjerovao je da ono što je uradio s Evertonom, Moyes može da nastavi raditi na Old Traffordu. Moyes jeste dobar trener, ali kao Ferguson, složit ćete se - nije. Niti će ikada biti. 

Kao direktor Uniteda je promatrao Moyesov rad i ubrzo se razočarao. Sedmo mjesto na tabeli Premiershipa je ono što su nekoć navijači najtrofejnijeg engleskog kluba mogli samo u šali izgovoriti. Sedmo mjesto? United? Ma dajte... Moyes je trošio novac, dovodio zvijezde (Mata, Fellaini), ali rezultatski se ništa nije mijenjalo. Za Moyesa se nije imalo strpljenja, pa je ponuđen posao holandskom selektoru Louisu van Gaalu.

Nekada proslavljeni trener Ajaxa, Barcelone i Bayerna je došao u klub. Počelo se ponovo uveliko pričati o “atomskom napadu” , o titulama, o slavi… Međutim, ni holandski trenerski mag nije uspio da posloži kockice i da prosječni United vrati u “nezaustavljivi United”. 

Počeo je da tone dublje brod kojeg je napustio Ferguson. Ne kao kapetan koji je osjetio nadolazak nepremostivog tornada, već kao neko čiji brod je previše bezbrižno plovio da ga ne bi mogao povesti i neki drugi trener. No, eto, mjesecima se ovaj brod ne uspijeva konačno probiti kroz tornaldo i zaploviti u mirnu luku. 

Potražite više informacija na temu Premier league:

Dovedeno je još zvijezda, stigli su Radamel Falcao, Angel di Maria, Luke Shaw, Marocs Rojo, Daley Blind, Ander Herrera, ali rezultata nema. Silni milioni, koji Fergusonu nisu bili potrebni da dovede vrhunska pojačanja, otišli su niz vodu. Nema one magije koju je imao Ferguson. Nema neuništivog Uniteda, onoga kome klubovi poput Leicester Cityja ili MK Donsa nisu mogli utrpati po četiri-pet komada. Vremena su se promijenila, nagore po United. Ni Van Gaal ni Moyes nisu loši stručnjaci. Jedino je problem što nisu Ferguson. Niti iko može biti kao on. 

Dokle god stari škotski lisac iz VIP lože posmatra igru igrača Uniteda, stvari neće biti idealne. Ne postoji trenutno pravo objašnjenje zašto je to tako. Možda tajnu znaju Giggs, Scholes, Ferdinand… A znali su i oni, i svi oni koji su na bilo koji način vezani za United, da će Ferguson jednog dana postati bivši. Jedino nisu znali da će ga biti tako teško nadoknaditi. U međuvremenu su navijači Crvenih vragova nadopunili vlastite vokabulare nekim novim riječima, ali, vjerujte mi, ne želite znati o kojim riječima se radi.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije