Marca nazvala Tottenham židovskim klubom

Stigao i odgovor Spursa

Marca nazvala Tottenham židovskim klubom

Ugledna španska Marca je u svojoj najavi utakmice Real Madrid - Tottenham nazvala londonski klub - židovskim.

U tekstu se navodi da je "Tottenham u 135 godina svog postojanja uvijek gajio specifičan stil i imao neke sjajne igrače, ali da je ovaj klub uvijek bio omražen kod navijača ostalih klubova zbog svog židovskog porijekla", što je naišlo na veliko negodovanje Spursa, koji se čak i službeno oglasio.

"Zaprepašteni smo što Marca, koja sebe naziva uglednim i profesionalnim medijem, objavljuje članak koji nema veze sa istinom i koji je prepun neukusa", poručili su iz Tottenhama.

Tottenham je nastao davne 1882. godine a osnovali su ga članovi Hotspur Cricket Cluba, uz pomoć Johna Ripshera koji je bio sveštenik u lokalnoj crkvi, kao i prvi predsjednik kluba. Trenutni predsjednik Tottenhama je Daniel Levy, engleski jevrej koju tu funkciju obnaša od 2001. godine.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Tačno je da Tottenham širom svijeta ima mnogo simpatizera jevreja, na šta su u ovom klubu uvijek bili ponosni, ali nikada sebe nisu nazivali jevrejskim klubom i reagovali bi svaki put kada bi ih neko tako oslovljavao i vrijeđao na toj osnovi.

Naprimjer, FA od 2013. godine kažnjava sve navijače koji u svojim pjesmama protiv Tottenhama izgovaraju riječ "Yid" (pogrdni naziv za Jevreje) zbog čega su do sada neki završavali i u pritvoru, uz debele novčane kazne.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi