Matić: U Kini zarađujem šest puta više nego u Evropi

Najbolji zadnji vezni Kine

Matić: U Kini zarađujem šest puta više nego u Evropi

Dž. Mrakić

Darko Matić, bh. internacionalac koji već skoro deset godina nastupa u Kini, nedavno je dao intervju za poznati CNN.

Kinezi su prosto poludjeli u ovom prelaznom roku i za svoja pojačanja već su izdvojili 150 miliona prije završetka januara. Poznati medij odlučio je povodom trenutne situacije kontaktirati veterana kineske lige Darka Matića, 35-godišnjaka rođenog u Bosni i Hercegovini i novog fudbalera Changchuna, kako bi čitatelji čuli njegov komentar na sve češće spominjanje Kine u nogometnim kontekstima.

Prije su igrači u Kinu odlazili na zalasku karijere, međutim sada poznati fudbaleri iz velikih evropskih klubova i u najboljim igračkim godinama odlaze u CSL ligu. „Prije nekoliko godina nije bilo ovako. Kineski klubovi nisu bili u mogućnosti da kupuju velike igrače kao što to danas rade“, rekao je Matić za CNN.

„Prije možda 10 do 15 godina kineski timovi bi potpisali igrače koji završavaju svoje karijere, recimo igrače sa 35, 36 godina. Sada dolaze igrači koji su u najboljim igračkim godinama“, dodao je. Matić je već skoro deset godina u Kini, međutim, u početku mu baš i nije bila velika želja otići u ovu zemlju. „Moja prva pomisao bila je ne, neću u Kinu“, prisjeća se. „U Evropi nemaju dobru sliku o Kini, njenoj infrastrukturi, ljudima, kulturi.“

Nakon što se odlučio detaljnije raspitati o svemu, prihvatio je ponudu Tianjin Tede.

„Počeo sam zarađivati pet do šest puta više u Kini nego u Evropi. To je, moram biti iskren, znatno olakšalo moju odluku.“

Inače, Darko Matić rođen je u Domaljevcu. Odlično govori mandarinski, a sveukupno govori čak devet jezika. U Tianjin Tedi je bio dvije godine, a zatim je prešao u Beijing Guoan za koji je igrao posljednjih sedam godina i za koji je odigrao 242 utakmice u kineskoj Superligi i Azijskoj ligi prvaka.

Šest godina zaredom bio je proglašen najboljim zadnjim veznim igračem Kine, a 2014. proglašen je najboljim sportašem Pekinga, grada koji broji šest puta više stanovnika nego Bosna i Hercegovina. U Evropi je igrao za Tennis Borussiju Berlin, Thun, Hrvatski Dragovoljac, Eschborn, Senec, a jedan period proveo je igrajući i u Bosni i Hercegovini u dresu Orašja. Bio je u mogućnosti igrati za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Hrvatsku, međutim nikada nije obukao nacionalni dres niti jedne zemlje. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije