Foto: EPA

Meksiko savladao Kamerun

Meksikancima bodovi, sudije ponovo u prvom planu

E. Škorić

Drugu utakmicu grupe A na Svjetskom prvenstvu u Brazilu odigrali su Meksiko i Kamerun, a Meksikanci su slavili sa 1:0.

Nakon pobjede Brazila nad Hrvatskom (3:1) u četvrtak navečer, u petak je odigran preostali meč 1. kola grupe A na Mundijalu. Meksikanci su u jednoj dobroj utakmici u Rio Grande do Norteu savladali Kamerunce.

Kiša je na Arena das Dunas stadionu neprestano padala, te je otežavala posao igračima, ali i kvarila atmosferu na tribinama iako su glasni bili i brojni meksički i malobrojni kamerunski navijači.

Meksikanci su bolje otvorili utakmicu, ali se Kamerun kasnije probudio i zauzeo incijativu. Kamerunci su postigli gol u 16. minuti, ali je on poništen zbog očitog ofsajda. U 21. minuti Assou Ekotto je prošao po lijevoj strani, ubacio, a Eto'o pucao preko gola.

Još jedan poništen gol za Meksiko u 30. minuti. Iako se čini da je Dos Santos postigao regularan pogodak nakon ubačaja iz kornera, sudija je signalizirao nedozvoljenu poziciju.

Meksiko je imao u 27. minuti sjajnu šansu. Moreno je bio sam pred golom i pokušao je glavom zabiti, no omeo ga je njegov suigrač Marquez i propala je velika prilika za Herrerine izabranike. 

Na otvaranju drugog dijela dobra šansa za Meksiko. Oribo Peralta je istrčao pred kamerunskog golmana, ali je ovaj odbranio. U 57. minuti Ekotto dobro puca iz slobodnjaka, lopta pogađa u živi zid i odlazi pored desne stative meksičkog gola.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Meksiko stiže do vodstva u 61. minuti, a strijelac je bio Peralta, koji je danas dobio priliku ispred napadača Manchester Uniteda Javiera Hernandeza. Peralta je zabio s desetak metara nakon što je Itandje odbranio udarac Dos Santosa. Do kraja utakmice Kamerun je prijetio, Meksiko čekao šansu iz kontri, a najbolju ne koristi Hernandez, koji je u sudijskoj nadoknadi ostao sam na pet metara i loptu prebacio preko gola. Ostalo je 1:0 za Meksiko.

Dakle, i danas dosta sudijskih grešaka. Kolumbijac Wilmar Roldan je poništio tri pogotka, a čini se da su dva meksička doista neopravdano poništena. Kako god, Brazil i Meksiko imaju po tri, a Kamerun i Hrvatska su bez bodova. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.