Milionskim transferima u Kini dolazi kraj

Kinezi mijenjaju politiku

Milionskim transferima u Kini dolazi kraj

U Kini sve više razmišljaju o tome da prestanu iz Evrope dovoditi zvučna pojačanja. 

U posljednjih nekoliko godina kineski klubovi su izdvojili milionske sume novca za pojačanja, a tome bi mogao doći kraj već u narednim godinama. Kineski fudbalski savez planira da do 2025. godine otvori 50.000 fudbalskih akademija, što je ujedno dio ambicioznog plana prema kojem bi za tamošnje klubove igrali isključivo domaći igrači. 

"To je dobar način da se pronađu talenti za budućnost. Napredak kineskog fudbala više nije samo san", izjavio je potpredsjednik krovne kuće kineskog fudbala. 

Kako prenose inostani mediji, svaka škola bi u prosjeku obučavala 1.000 mladih fudbalera. Time bi se ispunio cilj postavljen još prošle godine da ta zemlja ima 50 miliona fudbalera. 

Od kineskih klubova za promjenu politike se među prvima odlučio velikan Guangzhou Evergrande. Vlasnik kluba je najavio da će se u budućnosti riješiti zvijezda i da će im tim činiti samo igrači iz Kine koje će predvoditi najbolji menadžer na svijetu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi