Mjeseci u Meksiku koji su oblikovali Pepovu filozofiju igre
Foto: EPA

Guardiola je odavno imao plan

Mjeseci u Meksiku koji su oblikovali Pepovu filozofiju igre

M. Šljivak

Dolaskom Pepa Guardiole na klupu Barcelone u ljeto 2008. godine, počela je nova fudbalska filozofija.

Barca je na terenu za vrijeme Guardiole izgledala nezaustavljivo, a španski stručnjak je na terenu postavljao taktiku koju niko nije mogao pročitati.

Nastala je tiki-taka, igra s malim brojem dodira s loptom i s brzim kretnjama igrača.

Zanimljiva priča kako je i gdje nastala ovakva filozofija igre Pepa Guardiole.

Pep je proveo pet mjeseci u Meksiku 2006. godine, gdje se družio s argentinskim fudbalerom Angelom Moralesom.

Upravo je Morales otkrio da je Guardiolina filozofija igre nastala za vrijeme boravka u Meksiku.

Oni su dane provodili zajedno, a po povratku Guardiole u Evropu, vidio je rezultate onoga što mu je Pep pričao noćima.

"Pričao je kako je njegov cilj da svaki igrač na terenu bude uključen u igru, od golmana do napadača, a niko ne bi dotakao loptu više puta. Govorio sam mu da sam ja Argentinac, da volim držati loptu, driblati i da je nemoguće ostvariti ono što priča. Ipak, nekoliko godina kasnije sam vidio da se ostvaruje sve što je rekao", rekao je Morales.

Manje poznati trener Juan Manuel Lillo bio je jedan od uzora za Guardiolu. Ispričao je kako je došlo do susreta njega i Pepa.

"Priča o mom susretu s Pepom je istinita. Igrao je protiv ekipa koje sam vodio, a nakon utakmice 1998. godine protiv mog Ovieda je prišao. Rekao mu je da mu se sviđa moj način igre, razgovarali smo i nakon toga smo ostali u kontaktu. Uvijek je govorio kako su samo tri trenera čiji stil igre mu se sviđa. To sam ja, Arsene Wenger i Marcelo Bielsa", dodao je Lillo.

Guardiola je s Barcelonom i Bayernom osvojio apsolutno sve što je mogao. Sada je na klupi Manchester Cityja, gdje pokušava ovom timu donijeti dugo čekanu evropsku slavu, a godine su pred njim i sigurno je da ćemo još dugo gledati njegov prepoznatljivi stil igre, gdje god da radio.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi