Mogu li Vukovi ono što nije mogao Juventus?

Četvrtfinale Evropske lige

Mogu li Vukovi ono što nije mogao Juventus?

E. Škorić

Nakon četvrtfinalnih ogleda Lige prvaka, večeras su na rasporedu prvi četvrtfinalni mečevi Evropske lige. Džeko, Miske i društvo gostuju u London Fulhamu, Benfica u Lisabonu dočekuje Liverpool. Zanimljivo će biti i na Mestalli u španskom derbiju.

Fulham - Wolfsburg: Vukovi u London po rušenje klubskih rekorda

Fulham ove sezone nije predstavljao veliku opasnost po ostale konkurente u borbi za naslovom Evropske lige, no nakon što su u osmini finala na svom Craven Cottageu potopili Juventus i plasirali se u četvrtfinale, stvari su se drastično promijenile.

Znaju to i u Wolfsburgu, koje, eto odlukom žrijeba, večeras čeka jako težak zadatak. Na Craven Cottageu je "pao" torinski gigant - Juventus i to bez ispaljenog metka. Koliko im znači Evropska liga, trener Roy Hodgson je pokazao u subotu, kada je u prvenstvenom susretu protiv Fulhama odmarao skoro sve ključne igrače. Dakako, rezultat toga bio je gostujući poraz od Hull Cityja (2:0).  Osim toga, Fulhamu je to jedini način da i naredne sezone izbori svoje mjesto u Evropi, budući da su u prvenstvu daleko od elitnih mjesta.

Wolfsburg je u četvrtfinale došao tek kroz produžetke, kada su golom Gentnera eliminisali nezgodni Rubin iz Kazana. Obje momčadi su ranije nastupale u grupnoj fazi Lige prvaka. Wolfsburg nije mogao dalje pored Manchester Uniteda i CSKA Moskve, dok je Ruse zaustavio Inter te Barcelona.

Vukovi su nedavno teško stradali na gostovanju u Berlinu kod posljednjeplasirane Herthe (5:1), ali su u vikendu iza nas golovima Edina Džeke slavili sa 2:0 protiv Mainza. Upravo naš reprezentativni napadač je upitan za večerašnji ogled, zbog lakše povrede. Mi se, ipak, nadamo da će naš "dijamant" biti na travnjaku Craven Cottagea te da će ponovo briljirati.

Trener Fulhama Roy Hodgson će moći računati na svog golgetera Bobbyja Zamoru, koji je zbog povrede propustio duel s Hull Cityjem. Povrede će nastup zabraniti Andrew Johnsonu i John Paintsilu. Wolfsburgov trener, dakle, nije siguran hoće li imati na raspolaganju Edina Džeku, ali je sasvim sigurno da u timu nema Marwina Hitza. Hasebei Grafite su propustli trening u utorak, ali bi ipak trebali biti spremni večeras.

Za kraj uvoda ovog meča napomenimo kako su i jedni i drugi napravili najveći klupski uspjeh prolazom u četvrtfinale Evropske lige, a polufinale bi i jednima i drugima bila zaista ogromna stvar.

Mogući sastavi:
Fulham: Schwarzer, Shorey, A. Hughes, Hangeland, Konchesky, Dempsey, Etuhu, Dan. Murphy, Greening, Gera, Zamora.
Wolfsburg: Benaglio, Pekarik, Madlung, Barzagli, M. Schäfer, Josué, Riether, Gentner,  Misimovic, Grafite, Džeko.

Forma Fulhama:

Hull 2-0 Fulham (Premier liga)
Tottenham 3-1 Fulham (FA Kup)
Fulham 1-2 Manchester City (Premier liga)
Fulham 4-1 Juventus (Evropska liga)
Manchester Utd. 3-0 Fulham (Premier liga).

Forma Wolfsburga:

FSV Mainz 0-2 Wolfsburg (Bundesliga)
Wolfsburg 1-5 Hertha Berlin (Bundesliga)
Wolfsburg 2-1 Rubin Kazan AET (Europa League)
Borussia M’gladbach 0-4 Wolfsburg (Bundesliga)
Rubin Kazan 1-1 Wolfsburg (Europa League)

Valencia - Atletico Madrid: Na Mestalli španski derbi

Na Mestalli će se sukobiti dva španska tima, Valencia i Atletico Madrid. Ovo je sigurno jedan od najatraktivnijih duela u četvrtfinalu Evropske lige. Šišmiši igraju dobro u domaćem prvenstvu, trenutno su trećeplasirana momčad, ali daleko ispod Barcelone i Real Madrida. 19 bodova zaostatka je sigurno puno, pa treneru Unai Emery je primarni cilj izboriti nastup u Ligu prvaka, odnosno zadržati treće mjesto u španskom prvenstvu.

No, otišli su korak nazad po tom pitanju, nakon što su teško poraženi na gostovanju kod Real Zaragoze (3:0).

"Odigrali smo jako neodgovorno utakmicu. Jako sam zabrinut zbog crvenog kartona i ovog uistinu teškog poraza", kazao je trener Emery po završetku te utakmice.

Na drugoj strani, Atletico Madrid ne igra najbolje u domaćem prvenstvu, pa je upravo Evropska liga jedna dobra prilika treneru Quique Sanchez Floresu da spasi trenersku fotelju. Osim toga, Atletico igra u finalu domaćeg Kupa oritiv Seville.

Podsjetimo, klub je od početka sezone vodio Abela Resino, no on je otpušten nakon što je klub ispao iz grupne faze Lige prvaka. Istina, u tim je trenucima madridski tim igrao jako loše i bio je na samom dnu Primere. U prošlom kolu Primere Atletico je u gradskom derbiju gostovao Realu te je na kraju poražen s 3:2, iako su imali prednost od 0:1.

"Bili smo pogođeni ozljedama Valere i Reyesa ali i činjenicom da smo imali prednost na Santiago Bernabeu. Od drugog poluvremena igra je bila drugačija i potpuno smo nadigrani. Uložili smo puno truda i na kraju smo bili sasvim blizu postizanja nečeg ogromnog", kazao je trener Flores nakon utakmice sa Realom.  Nagrade se ne dodjeljuju za "tako blizu", pa će Flores večeras imati priliku na Mestalli napraviti dobar rezultat i tako nastaviti sanjati svoj san na klupi Atletico Madrida.

Prvi strijelac Valencie, David Villa, propustio je gostovanje kod Zaragoze zbog povrede, no očekuje se da večeras bude spreman. No, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da ga trener ostavi na klupi, ne želeći puno riskirati. Miguel, Jeremy Mathieu i David Albelda iz raznoraznih razloga propuštaju utakmicu, dok je pod znakom pitanja nastup Davida Navarra i Carlosa Marchene.

Alejandro Dominguez nije prijavljen za utakmicu, dok je njegov sunardonjak Banega suspendiran. Gosti iz Madrida će, po svemu sudeći, igrati bez Reyesa i Valere, koji su napustili travnjak Santiago Bernabeua zbog povreda. Tiago i Ibrahima nisu prijavljeni za utakmicu.

Valencia je u osmini finala izbacila njemački Werder iz Bremena u dvije dramatične utakmice, dok su Madrižani bili uspješniji od Sportinga iz Lisabona.

Mogući sastavi:

Valencia: Cesar, Alexis, Dealbert, Maduro, Bruno, Fernandes, Baraja, Joaquin, Mata, Jordi Alba, Villa.
Atletico Madrid: De Gea, Ujfalusi, Perea, Dominguez, Lopez, Reyes, Assuncao, Garcia, Simao, Aguero, Forlan.

Forma Valencije:
Zaragoza 0-3 Valencia (Primera)
Valencia 1-0 Malaga (Primera)
Valencia 2-0 Almeria (Primera)
Werder 4-4 Valencia (Evropska liga)
Barcelona 3-0 Valencia (Primera)

Forma Atletico Madrida:

Real Madrid 3:2 Atletico (Primera)
Atletico 2-0 Athl. Bilbao (Primera)
Mallorca 4-1 Atletico (Primera)
Sporting 2-2 Atletico (Evropska liga)
Atletico 1-0 Osasuna (Primera)

Hamburg - Standard: HSV sanja finale na svom stadionu

Šestoplasirana momčad Bundeslige će na HSH Nordbank Areni ugostiti belgijski Standard. Dakle, pred HSV-om je, onako gledajući "na prvu", lagan zadatak. No, Belgijanci su u osmini finala u svim segmentima igre nadigrali grčki Panathinaikos, koji je, pak, rundu ranije potpio rimsku Romu.

Ako iko ima motiv igrati u finalu ovogodišnje Evropske lige to je onda HSV. Momčad Bruno Labbadie sanja da igra u finalu na svojoj HSH Nordbank Areni. Podsjetimo, na HSV-ovom stadionu u Hamburgu se igra finale 12. maja. Hamburgu leže timovi iz Belgije, nakon što su u osmini finala eliminisali Anderlecht. HSV u Bundesligi nije uspio slaviti posljednje tri utakmice, pa je to razlog više gostima da napadnu od prve minute gol Franka Rosta.

Standard je do Evropske lige stigao nakon eliminacije u grupnoj fazi Lige prvaka. Podsjetimo, završili su na trećem mjestu odmah iza Arsenala i Olympiakosa. Standard je iza sebe ostavio austrijski Red Bull Salzburg te grčki Panathinaikos.

"Standard je momčad izuzetno dobrih kvaliteta. Igrali su u Ligi prvaka i nedavno su pobijedili Red Bull Salzburg i Panathinaikos, dvije momčadi iz samog vrha Europa lige", kazao je Bruno Labbadia, HSV-ov trener.

Marcell Jansen i Eljero Elia nedostupni su HSV-u, dok će se vratiti Joris Mathijsen, koji je propustio bundesligaški ogled sa Borussijom M'gladbach. Na teren se vraća i Paolo Geurrero, peruanski napadač koji je bio povrijeđen.

Na drugoj strani nema Mohmaeda Sarra. Štoper Standarda je suspendiran, a nedostaju i povrijeđeni Victor Ramos te Steven Defour. Alex Witsel, Mehdi Carcela-Gonzalez i Milan Jovanović su propustili prvenstveni susret sa Charlerijem. Trener ih je čuvao upravo za večerašnji meč, koji će sigurno biti dosta neizvjestan.

Glavna opasnost Rostu dolazi upravo od srbijanskog ofanzivca Milana Jovanovića, te Belgijanaca De Camarga i Witsela. Turskom golmanu Bolatu će zasigurno najviše problema praviti Ruud van Nistelrooy te Hrvat Mladen Petrić. Tu su i Ze Roberto, Trochowski, Pitroipa, Jarolim...

Mogući sastavi:

HSV: Rost, Demel, Boateng, Mathijsen, Aogo, Pitroipa, Jarolim, Ze Roberto, Trochowski, Van Nistelrooy, Petrić.
Standard: Bolat, Marcos, Victor Ramos, Felipe, Pocognoli, Dalmat, Witsel, Carcela, Jovanović, Mbokani, De Camargo.

Forma Hamburga:
Borussia M. 1-0 Hamburg (Bundesliga)
Hamburg 2-2 Schalke (Bundesliga)
Anderlecht 4-3 Hamburg (Evropska liga)
Bayer Lev. 4:2 Hamburg (Bundesliga)
Hamburg 3-1 Anderlecht (Evropska liga)

Forma Standarda:
Standard 2-0 Charleori (Superliga)
Standard 0-2 Gent (Superliga)
Standard 1-0 Panathinaikos (Evropska liga)
Waregem 1-1 Standard (Superliga)
Panathinaikos 1-3 Standard (Evropska liga)

Benfica - Liverpool: Redsi su, bar na papiru, favoriti

Najveći favorit od osam ekipa za osvajanje Evropske lige je sigurno Liverpool, bar njegova historija to nalaže. Redsi su odigrali vrhunski u prvenstvenoj utakmici protiv Sunderlanda (3:0). Fernando Torres je postigao dva prekrasna pogotka a jedan Glen Johnson. Tako je Rafael Benitez zašutkao sve kritičare, koji u posljednje vrijeme okupiraju Anfield, a i s razlogom, obzirm na loše igre i rezultate engleskog najtrofejnijeg kluba.

Liverpoola sada čeka teško gostovanje na Stadionu svjetlosti u Lisabonu, istom onom stadionu gdje je selekcija BiH minimalno poražena od Portugala u baražu. Benfica je već imala ove sezone susret sa klubom iz Liverpoola, kada su u šesnaestini finala u dva navrata bili bolji od Evertona.

Redi se u prvenstvu bore za kvalifikacije Lige prvaka zajedno sa Tottenhamom i Manchester Cityjem. U večerašnjoj utakmici Benitez ne može računati na povrijeđenog Italijana Alberto Aquilanija, baš kao ni na Martina Skrtela, Fabio Aurelia te Martin Kellyja. Maxi Rodriguez nema pravo nastupa ove sezone za Liverpool na evropskoj sceni.

Domaći potpuno kompleti dočekuju goste iz Liverpoola, pa bi upravo to moglo presuditi. U osmini finala Liverpool je prošao Lille, a Benfica francuski Marseille.

Mogući sastavi:
Benfica: Julio Cesar, Pereira, Luiz, Falcao, Coentrao, Garcia, Ramires, Martins, Di Maria, Cardozo, Saviola.
Liverpool: Reina, Johnson, Carragher, Agger, Insua, Mascherano, Gerrard, Benayoun, Kuyt, Babel, Torres.

Forma Benfice:
Benfica 1-0 Braga (prvenstvo)
Marseille 1-2 Benfica (Evropska liga)
Nacional 0-1 Benfica (prvenstvo)
Benfica 1-1 Marseille (Evropska liga)
Benfica 3-1 Ferreira (prvenstvo)

Forma Liverpoola:

Liverpool 3-0 Sunderland (Premier liga)
Manchester Utd. 2-1 Liverpool (Premier liga)
Liverpool 3-0 Lille (Evropska liga)
Liverpool 4-1 Portsmouth (Premier liga)
Lille 1-0 Liverpool (Evropska liga)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.