Morate imati igrača Intera ako želite u finale SP-a

Nevjerovatan podatak

Morate imati igrača Intera ako želite u finale SP-a

E. Čaušević

Inter se već nekoliko sezona nalazi u dosta teškoj situaciji i pokušavaju na sve načine da se vrate na sami vrh italijanskog, ali i evropskog fudbala.

Klub s Meazze je 2010. godine osvojio trostruku krunu na kormilu sa Joseom Mourinhom, ali nakon toga došao je veliki pad u rezultatima Intera. Ovaj klub se sada bori za izlazak u Evropu, a Liga prvaka je za Inter već nekoliko godina nemoguća misija. 

Međutim, niko ne može osporiti činjenicu da je Inter velikan evropskog fudbala. To najbolje pokazuje činjenica da je Inter jedini klub koji je imao nekog svog igrača na u svakom finalu Svjetskog prvenstva još od davne 1982. godine. 

Na Svjetskom prvenstvu u Španiji prije 35 godina Italija je postala prvak svijeta pobjedom protiv Zapadne Njemačke (3:1), a za Italijane igrali su i dvojica igrača Intera, Giuseppe Bergomi i Gabriele Orali. Četiri godine kasnije na SP 1986. godine Inter je imao Karl-Heinza Rummeniggea koji je igrao za Zapadnu Njemačku koja je u finalu poražena od Argentine.

Četiri godine kasnije Svjetsko prvenstvo se održalo upravo u Italiji, a u finalu smo gledali čak četvoricu igrača Intera. Zapadna Njemačka se osvetila u finalu Argentini, a u pobjedničkom timu tada su igrali Andreas Brehme, Jurgen Klinsmann i Lothar Matthaus koji su tada igrali za Inter.

SP 1994. godine održao se u Sjedinjenim Američkim Državama. U finalu je Brazil bio bolji od Italije, a za Azzure tada je igrao Nicola Berti, naravno igrač Intera. Četiri godine kasnije Francuska je u sjajnom finalu savladala Brazil. Na pobjedničkoj strani bio je Youri Djorkaeff, dok je za Brazil igrao Ronaldo, ovaj dvojac s dosta uspjeha je igrao i u Interu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Ronaldo se kao igrač Intera pojavio i na SP 2002. godine, te je ovaj put odveo Brazil do titule prvaka svijeta pobjedom nad Njemačkom rezultatom 2:0. SP 2006. godine bilo je u znaku Italije koja je nakon penala savladala Francusku. Za Italijane igrao je i jedan igrač Intera, a to je bio legendarni Marco Materazzi.

Inter je imao svog igrača i na SP 2010. godine u Južnoj Africi kada je Španija savladala Holandiju za koju je igrao Wesley Sneijder. Četiri godine kasnije u Brazilu je Inter u finalu predstavljao Rodrigo Palacio koji je igrao za Argentinu. Tada su Argentinci poraženi od Njemačke. SP u Rusiji igra se naredne godine, a postavlja se pitanje da li će i tada u finalu biti neko od igrača Intera?

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi