Mourinhov plan je uspio: Sezona spašena, United slavi!
Slavlje Crvenih vragova u Štokholmu (Foto: EPA)

Crveni vragovi osvojili Evropsku ligu

Mourinhov plan je uspio: Sezona spašena, United slavi!

E. Škorić

Nogometaši Manchester Uniteda osvojili su Evropsku ligu nakon što su pobijedili Ajax s 2:0 u finalu u Štokholmu.

Mnoge je stvari Jose Mourinho bacio u drugi plan, pa i dobar dio prvenstva u Engleskoj je žrtvovao zbog Evropske lige. Bio je svjestan da je ovo jedan od načina da se dođe do trofeja, ali i ono najvažnije - izbori Liga prvaka.

I uspio je Portugalac. Kada se činilo da će sezona Manchester Uniteda biti za zaborav, stigla je velika utjeha u peharu Evropske lige, bez obzira što će mnogi reći da je United klub koji bi trebao da se zadovoljava radije peharima namijenjenim pobjednicima za Premier ligu i Ligu prvaka.

Mlada ekipa Ajaxa igrala je dobro ove sezone u Evropskoj ligi, no United im je bio prevelik zalogaj i to se vidjelo u prvim minutama utakmice. Mourinhov tim je kontrolisao stvari na terenu i djelovao zrelije i kvalitetnije.

Vodeći gol Crveni vragovi postigli su u 18. minuti, kada je Marouane Fellaini uposlio Paula Pogbu, ovaj šutirao i više sretno nego spretno zatresao mrežu Ajaxovog gola.

Do kraja prvog dijela skoro da nije bilo pravih šansi, a holandski tim rijetko je prijetio golu Sergija Romera, pa je na poluvremenu ostalo 1:0 za United.

Na samom početku drugog dijela United je zabio i drugi pogodak i tu je meč bio riješen. Nakon ubačaja iz kornera, Chris Smalling dobro skače, a na kraju loptu Henrikh Mkhitaryan šalje u mrežu.

U ostatku utakmice skoro da nije bilo prave prilike i United je lako stigao do trofeja Evropske lige. Vjerujemo da su i sami Mourinho i igrači Uniteda očekivali daleko teži posao u Štokholmu. U svakom slučaju, Mourinhov plan je uspio, sezona je spašena i Crveni vragovi će iduće sezone igrati Ligu prvaka, a Ajaxovim klincima treba svakako odati počast za sve što su uradili.

Ajax - Manchester United 0:2 (Pogba, Mkhitaryan)

Ajax: Onana, Riedewald, De Ligt, Sanchez, Veltman, Ziyech, Schone, Klassen, Younes, Dolberg, Traore.

Potražite više informacija na temu Premier league:

United: Romero, Darmian, Blind, Smalling, Valencia, Herrera,, Mkhitaryan, Pogba, Fellaini, Mata, Rashford.




Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi