Može li Džeko stopama Di Natalea, Signorija...

Uzak krug napadača

Može li Džeko stopama Di Natalea, Signorija...

U historiji italijanske Serije A tek je nekoliko fudbalera uspjelo dva puta zaredom biti najbolji strijelac. Nakon Michela Platinija koji je taj podvig napravio u trostrukom smislu između 1982. i 1985. u novije vrijeme tek su dvije legende ponovile golgeterski učinak iz prethodne sezone.

Antonio Di Natale i Giuseppe Signori.

Prema prognozama kladioničara na kraju predstojeće sezone vrlo lako bi im se mogao pridružiti - Edin Džeko, a ukoliko se to ne desi Italijani kao kandidate da u narednih par godina naprave nešto tako vide Bellotija, Mertensa, Higuaina, najnoviju akviziciju Milaneza Silvu te Iqardija.

Nesretna sezona

Nakon prve godine u kojoj je zabio deset golova u 39 mečeva Džeki su mnogi presudili. Rezultiralo je to uvredama na društvenim mrežama, smatran je klaunom, utrkivali su se ko će ga raskošnije popljuvati. U drugoj je pak odlučio kritičarima začepiti usta. Roma je ostala na četiri boda zaostatka za Juventusom, osvojivši nikada veći broj bodova u svojoj historiji, ali se Džeko sa 29 golova okitio titulom najboljeg strijelca.

Posljednji koji je uspio u dva uzastopna navrata osvojiti nagradu italijanskog "pichichija" bio je veličanstveni Antonio Toto Di Natale. Bilo je to u sezonama 2010/2011 i 2011/12. Napolitanska napadačka sila iz Udinezea dobro je rasporedila svoje pogotke. U prvoj je sezoni zabio 29, u drugoj 28.

Zbog svog maestralnog golgeterskog učinka i to u klubu koji nije imao previše šanse da bude u samom vrhu, zaslužio je povjerenje Marcela Lippija i kasnije Cesarea Prandellija, davno prije toga upisavši se zlatnim slovima u historiju Udinezea kao najbolji strijelac svih vremena sa 227 golova u 446 utakmica u svim takmičenjima.

Di Natale je također šesti najbolji strijelac Serije A u historiji, iza čudesnih Piole (274), Tottija (250), Nordala (225), Meazze (216) i Altafinija (216). 

U posljednjih 30 godina, još je samo Beppe Signori uradio ono što i Di Natale. On će uvijek ostati u kolektivnoj memoriji talijanskih navijača koji igrač koji je stasao u provincijskom fudbalskom području. Preko Foggie gdje ga je trenirao Zdenek Zeman, Sampdorije, Lazija i naposlijetku Bologne isprofilirao se u gol mašinu, istrajavajući na visokom nivou više od decenije.

Het-trik iz slobodnjaka

Brojke govore da je deveti strijelac Serie A sa 188 golova. Na drugom je mjestu top strijelaca u historiji Nebeskoplavih sa 127 golova. Dao je 22 manje od rekordera Piolija. Signori je, interesantno jedan od ukupno dva fudbalera koja su postigla het-trik golovima iz slobodnih udraraca.

Titulu najboljeg strijelca odbranio je 1994. U toj sezoni pod vodstvom Dina Zoffa, zabio je 23 gola, tri manje nego u prethodnoj, a klub je za to vrijeme uspio biti tek četvrti, odnosno peti na tabeli.

Sezona u Seriji A trebala bi biti kudikamo zanimljivija, sa manjom statističkom vjerovatnoćom da će Juventus biti sedmi put uzastopno prvak, s pojačinim Milanom, podjednako ambicioznom Romom...

Potražite više informacija na temu Serie A:

Pa sve i ako ne osvoji titulu, ukoliko bi Džeko ponovo bio najbolji strijelac ušao bi u historiju Serije A. I tamo bio u društvu grandioznih imena. Riva, Platini, Di Natale, Signori, Džeko...LIjepo zvuči.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi