Može li Lacazette srušiti prokletstvo Arsenalove devetke?
Foto: EPA

Prve partije obećavaju

Može li Lacazette srušiti prokletstvo Arsenalove devetke?

Dres s brojem devet sa sobom nosi veliku odgovornost u mnogim evropskim velikanima, zbog renomea napadača koji su ga u prošlosti nosili. Ipak, kada je Alexandre Lacazette u pitanju, on u Arsenalu mora opravdati svoju cijenu, čak 53 miliona funti, a "devetku" koju je zadužio, manje-više.

Arsenal je, u prošlosti, u svojim redovima imao veliki broj napadača svjetske klase, ali su prošle decenije od kada je na Emiratesu igrala "plodonosna devetka".

John Radford (149 golova), Ted Drake (139) i Allan Smith (115) su među igračima koji su nosili dres Arsenala s brojem devet, a koji su ostavili dubok trag na Emiratesu, ali i u historijskim knjigama Topnika. Međutim, niko od napadača Arsenala koji su "sijali strah" među protivničkim odbranama, u skorijoj prošlosti, nije nosio slavnu devetku. A bilo ih je zaista mnogo, od Thierryja Henryja do Robina van Persieja.

Od kada je Arsene Wenger preuzeo Arsenal, davne 1996. godine, samo su dvije "devetke" u jednoj sezoni Premier lige uspjele postići dvocifren broj golova. Lucas Podolski je u sezoni 2012/2013 postigao 11 golova na 33 meča, dok je Anelka, u sezoni 1998/1999 uspio postići 17 golova.

Drugima, međutim, ni to nije pošlo za rukom. Lucas Perez, koji je prošlog ljeta stigao u Arsenal za 17 miliona funti, nije ni dobio pravu priliku na Emiratesu. Kao jedan od najboljih azijskih napadača, na Emirates je 2011. stigao Park Chu-Young i obukao dres sa brojem devet. Ipak, od svog dolaska iz Monaca je uspio upisati svega sedam minuta premierligaškog fudbala.

I Eduardo da Silva je pokušao ostaviti trag u dresu Topnika, ali su njegovi snovi uništeni nakon teškog loma noge 23. februara 2008. godine.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ni Jose Antonio Reyes se nije proslavio, nije to pošlo za rukom ni Francisu Jeffersu, a ni Baptisti, dok je Davor Šuker devetku Arsenala obukao tek na zalasku karijere.

Ipak, Lacazetteov početak u dresu Arsenala za sada obećava. Postigao je francuski napadač četiri gola u prva četiri nastupa za Wengerovovu ekipu, pa se svi navijači Topnika nadaju da je konačno stigao igrač koji će razbiti prokletstvo Arsenalove devetke.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi