Mundijal i korupcija: Na kćerkin račun uplaćivani milioni
Foto: EPA

Zahtjevi za oduzimanje domaćinstva Kataru

Mundijal i korupcija: Na kćerkin račun uplaćivani milioni

Teme:

Nakon izlaska u javnost izvještaja bivšeg FIFA-inog istražitelja Michaela Garcije, pristižu novi zahtjevi da se Kataru oduzme domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Prethodno "sakriveni" izvještaj američkog advokata Michaela Garcije je otkrio istinu o načinu na koji je Kataru dodijeljeno domaćinstvo Mundijala. 

Između ostalih, i član britanskog parlamenta Damian Collins smatra da FIFA mora reagovati nakon što je Garcijin izvještaj o malverzacijama prilikom dodjeljivanja domaćinstava za Mundijale 2018. i 2022. godine izašao na vidjelo.

Garcija je, inače, napustio poziciju FIFA-inog istražitelja, nakon što na njegov izvještaj od 430 stranica niko u ovoj organizaciji nije reagovao, iako ga je on čelnicima FIFA-e dostavio još prije tri godine.

Ipak, nakon što je njemački Bild najavio da će objaviti dijelove izvještaja, u FIFA-i su odlučili da ga objave u njegovoj cjelosti.

Garcia je, između ostalog, došao i do saznanja da je u tajnosti uplaćeno čak 1.5 miliona funti na račun 10-godišnje kćerke visokorangiranog čelnika FIFA-e, brazilca Ricarda Teixeirae, dok su u istom periodu tri funkcionera FIFA-e doletjela na sastanak u Rio de Jeneiro u privatnom avionu koji je katarskom vlasništvu.

U izvještaju se navodi i da je Katar koristio svoje elitne sportske akademije kako bi preko njih činio usluge FIFA-inim čelnicima, a Damian Collins, predjsedavajući Odbora za kulturu, medije i sport u Ujedinjenom Kraljevstvu je nakon objavljivanja izvještaja izjavio:

"Odluka da se dodijeli domaćinstvo Kataru se apsolutno mora revidirati."

"Očigledno je da je odluka da se ne objavi izvještaj bila pokušaj prikrivanja korupcije u FIFA-i...U ovoj organizaciji su bili svjesni optužbi i namjerno su pokušali spriječiti da ove informacije izađu na vidjelo", istakao je Collins, te dodao:

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Čini se da su postojale neprikladne uplate kojima su se pridobijali glasovi. Ako je to istina, Katar bi morao izgubiti pravo da bude domaćin Svjetskog prvenstva."

Podsjetimo, FIFA je ne nešto ranije objavila "sažetak" ovog izvještaja, te utvrdila da ne postoji dovoljno dokaza da se Kataru oduzme domaćinstvo Svjetskog prvenstva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi