Na današnji dan prije 24 godine debitovao je Princ Rima

Sve ostalo je historija

Na današnji dan prije 24 godine debitovao je Princ Rima

Utakmica u kojoj je Roma, u gostima, savladala Bresciu rezultatom 0:2, davno bi, kao i ta sezona koju je Roma završila na sredini tabele, otišla u zaborav.

Umjesto toga, trener Vujadin Boškov u igru je uveo 16-godišnjeg dječaka, koji je tada odigrao svoje prve tri minute u ekipi Rome, a ova utakmice će zauvijek ostati upisana u fudbalsku historiju.

To je bila prva utakmica, tada, 16-godišnjeg Francesca Tottija, utakmica na kojoj će publika prvi put upoznati čovjeka koji će postati Princ Rima.

Prisjetio se legendarni Totti svojih fudbalskih početaka, i dana kada su ga prvi put primijetili skauti rimskog kluba, dok je trenirao u svom lokalnom klubu SMIT Trastevereu.

"Nisu mi dali da uđem u igru jer sam bio puno manji od ostalih. Počeo sam pimplati loptu pored terena, a Ermenegildo Giannini, Romin skaut, me posmatrao. Odlučio je da me odvede u Romu iako me nikad nije vidio kako igram", prisjetio se Totti.

Totti će zatim igrati za još jedan lokalni klub, Lodigiani, da bi se, konačno, sa 12 godina pridružio Romi.

"Nije ga bilo strah starijih igrača u klubu. Stariji igrači bi često grubo startovali na mlađe. Totti bi primio udaarac, ustao i nastavio sa trikovima i driblinzima", izjavio je jedan Tottijev saigrač iz vremena njegovih početaka.

Od njegovog debija 1993. godine, proći će samo jedna sezone prije nego što će postati standardni član prvog tima. Nekoliko godina kasnije, 1997., Totti će prvi put obući dres sa brojem 10, koji će nekoliko decenija kasnije, postati kultni dres u Rimu, Italiji, ali i svijetu.

Samo godinu poslije toga, postat će, ovaj fantastični igrač, i kapiten Rome po prvi put, i to tako što će mu traku predati legendarni Brazilac Aldair.

"Uvijek me nasmijavao, u svlačionici bi uvijek rekao neku šalu. On je stidan momak, ali zna da se našali ali i da iskaže svoj stav", rekao je Max Tonetto koji je ponikao u Romi u isto vrijeme kad i Totti.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Za Tottijevu karijeru, za ono što je dao fudbalu, kao igrač, ali i kao čovjek, riječi su suvišne. Svjetsko prvenstvo, Scudetto, Evropska zlatna kopačka, samo su neki od trofeja koje je osvojio.

Totti, danas 40-godišnjak, je za Romu odigrao 775 utakmica, postigavši 306 pogodaka i zabilježivši 123 asistencije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti