Navijači Juventusa Belgijancima: Kako vas nije sramota?

Nema poštovanja prema žrtvama

Navijači Juventusa Belgijancima: Kako vas nije sramota?

E. Škorić

U Briselu na stadionu Heysel se 29. maja 1985. godine dogodila tragedija prije finala tadašnjeg Kupa evropskih prvaka između Juventisa i Liverpoola.

Tada se srušio jedan nosivi zid i poginulo je 39 ljudi, uglavnom navijača Juventusa, a čak 600 osoba je povrijeđeno. U haosu koji je uslijedio, navijači Juventusa na drugom kraju stadiona su krenuli u odmazdu prema Liverpoolovim navijačima, sukobivši se s belgijskom policijom koja im se ispriječila na putu. Sukob je trajao preko dva sata, čak i nakon što je utakmica počela.

Heyselska tragedija nešto što pamte u Juventusu, ali su sada zgroženi zbog jedne fotografije koja kruži internetom. Naime, na stadionu King Baudouin u Briselu postavljena je spomen-ploča u čast žrtava prije nekoliko godina, ali je danas ista zatrpana kantama za smeće.

Navijači Stare dame su razočarani, smatraju da je to nepoštivanje žrtava, a ispod fotografije na društvenim mrežama bilo je raznih komentara, što je bilo i za očekivati.

"Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada", "Sramota, kako vas nije stid?", "Ovo su namjerno napravili", neki su od komentara bijensih navijača Juventusa. 

Engleski mediji su tragediju na Heyselu prozvali 'Danom kada je nogomet umro', a tadašnja premijerka Margaret Thatcher pokrenula je 'rat' protiv huligana. Kazne su znatno postrožene, zatvor za huliganske ispade je postajao automatski, policiji su proširene ovlasti, a uslijedile su i zabrane posjeta utakmicama.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi