Ne igraju Transfermarkt, navijači i statistički podaci

Ko je taj Island i otkud on na EP i SP?

Ne igraju Transfermarkt, navijači i statistički podaci

Fudbalska reprezentacija Islanda nadomak je plasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. I, dok evropske i svjetske fudbalske velesile poput Holandije, Argentine, Italije ili Portugala još uvijek strepe kada je u pitanju plasman u Rusiju, potpuni anonimusi sa Islanda nalaze se na prvom mjestu u grupi sa Hrvatskom, Ukrajinom i Turskom i trebaju još samo pobjedu protiv Kosova kući za pakovanje kofera. 

Kada bi vas neko upitao da nabrojite nekoliko igrača reprezentacije Islanda, kojoj će ovo vjerovatno biti drugo vezano veliko takmičenje, vjerovatno bi većina vas iz prve mogla reći samo "Gylfi Sigurdsson". Iako se radi o veoma kvalitetnom fudbaleru veznog reda, kojeg je Everton ljetos platio čak 44 miliona funti, jasno je da se ne radi o Cristianu Ronaldu ili Leo Messiju, pa on ne može sam nositi igru Islanda, niti je nosi. 

Ne igraju milioni, već igrači

Dakle, ko su ostali? Postoji jedan podatak kojeg sigurno niste znali. U reprezentaciji Islanda, osim Sigurdssona, ne postoji nijedan fudbaler koji (prema stranici Transfermarkt) vrijedi više od 4,05 miliona funti. Ukupna vrijednost reprezentacije iznosi 53,55 miliona funti. Poređenja radi, reprezentacije Hrvatske, Ukrajine i Turske koje se nalaze iza Islanda na tabeli vrijede 285,5 - 88,2 i 160,8 miliona funti. Ipak, silni milioni im očito nisu pomogli da uplaše maleni Island jer, ko do sada nije znao, ne igraju milioni, već igrači. 

Pa, gdje igraju ti Islanđani?

Islanđani ne igraju kao Hrvati u Real Madridu, Barceloni, Liverpoolu, Juventusu ili Interu ili kao Turci u Barceloni, Borussiji Dortmund ili Milanu, već igraju u Excelsior Rotterdamu, Randersu, Nordsjaellandu, Rubin Kazanu, Rostovu, Bristol Cityju, Norrkopingu, Anerdeenu, Lokerenu, Hammarbyju, Karabuksporu, Cardiffu, Grasshopperu, Aston Villi (šta kažete na to?), Evertonu, AEK-u, Burnleyju, Nurnbergu, Augsburgu, Readingu i Maccabi Tel Avivu. 

Dakle, tri Islanđana igraju u ligama petice. Poređenja radi, 14 fudbalera reprezentacije Hrvatske igra u ligama petice, a turska reprezentacija ih ima devet. Ipak, ako niste znali, ne igraju ni lige petice za vas, već igrači na terenu. Drugim riječima, Islanđani se očito ne opterećavaju besmislenim statističkim podacima o vrijednostima igrača i sjajem svih zvijezda koje igraju u reprezentacijama. Vjerovatno su upravo zbog toga sinoć pregazili Tursku u Eskisehiru sa 3:0. Nisu mnogo marili što Arda Turan, Nuri Sahin ili Hakan Callhanogu neće igrati u Rusiji ako ih pobijede. A, šta tek reći za grotlo Yeni Eskisehir Stadiona?

Kako ni navijači, ni Transfermarkt, ni lige petice nisu pomogli Turskoj?

Zaista je teško objasniti kako Turska, uprkos svim statističkim podacima, nije sinoć pregazila Island, već je Island pregazio njih. Možda zbog toga što je savremeni fudbal previše postao besmislena statistika. Možda zbog toga što treneri unaprijed plaše igrače da će igrati pred 50.000 ljudi i da će protiv njih igrati velike zvijezde koje koštaju i deset puta više od njih. Teško je naći pravi odgovor, ali očito da Islanđani ne žive u vremenu modernih shvaćanja fudbala, jer da žive vjerovatno bi prije meča prepustili pobjedu Turskoj. 

Prvo Svjetsko prvenstvo

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Islanđani su prošlog ljeta igrali Euro u Francuskoj gdje ih je zaustavila domaća reprezentacija i to tek u četvrtfinalu. Narednog ljeta će vjerovatno igrati svoje prvo Svjetsko prvenstvo. Ako budu nastavili sa istim pristupima mečevima, ko zna koji je domet Islanđana u Rusiji. Nadamo se da mi to sve nećemo gledati sa trosjeda, a možda i hoćemo...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi