Nema druge riječi: Ovo je grupa smrti

Euro 2012: Grupa B

Nema druge riječi: Ovo je grupa smrti

Grupa B Evropskog fudbalskog prvenstva s pravom je nazvana "grupa smrti". Dva od tri najveća favorita su smještena u ovu grupu, uz vrlo nezgodne Portugalce i Dance.

Holandija

 

Fudbalska reprezentacija Holandije važi za svjetsku fudbalsku velesilu od 70-tih godina prošlog vijeka. Holanđani su 1988. godine postali prvaci Evrope sa sjajnom generacijom Marca van Bastena, Ruuda Gullita i Franka Riijkarda, a na svaki Euro dolaze kao jedan od favorita. Tako će biti i u Poljskoj i Ukrajini.

 

Kroz kvalifikacije su protutnjali, kao i obično, a aktuelni viceprvaci svijeta na Euro 2012 dolaze kao jedni od favorita, zajedno sa braniocima naslovima Špancima i probuđenim Nijemcima.

 

Uostalom, ekipa koja u svojim redovima ima Robina van Persia, Klaas Jan Huntelaara, Wesleya Sneijdera, Arjena Robbena, Rafaela van der Vaarta mora biti favorit.

 

Glavna snaga holandskog totalnog fudbala tradiocionalno je napad. Oranje igraju uvijek za gol više i njihove utakmice je užitak gledati. Atomski napad Holanđana predvodiće Van Perise (30 golova u dresu Arsenala u Premiershipu protekle sezone) i Huntelaar (29 golova u dresu Schalkea u Bundesligi), što samo po sebi dovoljno govori.

 

Selektor Bert van Marwijk u Poljsku i Ukrajinu poveo je ove igrače:

 

Golmani: Maarten Stekelenburg, Michel Vorm, Tim Krul.

 

Odbrana: Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Wilfred Bouma, Ron Vlaar, Jetro Willems, Khalid Boulahrouz.

 

Vezni red: Mark van Bommel, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Stijn Schaars, Kevin Strootman, Rafael van der Vaart.

 

Napadači: Dirk Kuyt, Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie, Luuk de Jong, Luciano Narsingh, Ibrahim Afellay.

 

Njemačka

 

Jedna od najvećih svjetskih fudbalskih nacija na Euro dolazi u svojstvu favorita. Doduše, Nijemci su uvijek bili favoriti gdje god i kad god da su igrali, ali nadolazeća generacija mnogo obećava.

 

Slično kao i Holanđani, kroz kvalifikacije su se prošetali, a selektor Joachim Loew u Poljsku i Ukrajinu je doveo izuzetno mladu ekipu, pojačanu sa nekoliko iskusnih lisaca.

 

Okosnicu reprezentacije čine igrači evropskog viceprvaka Bayerna: Manuel Neuer, Philip Lahm, Jerome Boateng, Holger Badstuber, Thomas Muller, Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos, Mario Gomez... pojačani sa čudesnim dvojcem sredine terena Mariom Goetzem i Marcom Reusom, Panzeri će imati mnogo toga za reći. E, uz sve nabrojane, dodajte dvojac iz Real Madrida, Samija Khediru i Mesuta Oezila pa će slika biti jasnija. Nijemci su strašno jaki.

 

Tu je iskusni saigrač našeg Senada Lulića iz Lazija, Miroslav Klose, koji bi mogao dobiti priliku u napadu ispred Maria Gomeza, dok će u sredini terena vladati prava gužva, a Loew će biti na slatkim mukama koga staviti u prvih 11.

 

Joachim Loew za Euro 2012. je pozvao slijedeće igrače:

 

Golmani: Manuel Neuer, Tim Wiese, Ron-Robert Zieler.

 

Odbrana: Marcel Schmelzer, Benedikt Höwedes, Mats Hummels, Holger Badstuber, Philipp Lahm, Per Mertesacker, Jérôme Boateng.

 

Vezni red: İlkay Gündoğan, Sami Khedira, Bastian Schweinsteiger, Mesut Özil, André Schürrle, Thomas Müller, Lars Bender, Toni Kroos, Mario Götze, Marco Reus.

 

Napadači: Lukas Podolski, Miroslav Klose, Mario Gomez.

 

Portugal

 

Fudbalska reprezentacija Portugala izborila je plasman na Euro nakon što je u baražu u dvije utakmice, nažalost, bila bolja od fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

 

Portugalci su uvijek pri vrhu, ali nikada na vrhu. I na predstojećem Evropskom prvenstvu teško bi mogli do samog vrha, iako u svojim redovima imaju sjajnog Cristiana Ronalda.

 

Nema nikakve sumnje da je Ronaldo daleko najjača snaga Portugala. Njihova igra će zavisiti od toga koliko je zvijezda Real Madrida raspoložena za igru, iako ne smijemo zaboraviti ni Nanija, te dvojac Real Madrida Pepea i Fabia Coentraa.

 

Selektor Portugala Paolo Bento na Euru će računati na ove igrače:

 

Golmani: Eduardo, Rui Patrício, Beto.

 

Odbrana: Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrão, Ricardo Costa, Rolando, Miguel Lopes, João Pereira.

 

Vezni red: Miguel Veloso, Custódio, João Moutinho, Ricardo Quaresma, Rúben Micael, Raul Meireles, Nani, Hugo Viana.

 

Napad: Cristiano Ronaldo, Hugo Almeida, Nélson Oliveira, Silvestre Varela, Hélder Postiga.

 

Danska

 

Danska je gotovo pa stalni učesnik smotri najboljih evropskih selekcija. Međutim, žrijeb ih je stavio u daleko najjaču grupu na ovom Euru, gdje, bez obzira na svoj kvalitet, važe za autsajdera.

 

Disciplinovana ekipa Danske ima nekoliko sjajnih pojedinaca u svojim redovima, ali im je udarna snaga kolektiv. Ajaxova zvijezda sredine terena Cristian Eriksen nadolazeća je evropska zvijezda.

 

U napadu će glavne uzdanice biti Nicklas Bendtner, igrač koji je fudbalsko znanje stekao kod Arsene Wengera u Arsenalu i iskusni Dennis Romedahl. U odbrani je sjajni Simon Kjaer, ali sve će to biti jako teško za prolazak u naredni krug takmičenja.

 

Spisak reprezentacije Danske:

 

Golmani: Stephan Andersen, Anders Lindegaard, Kasper Schmeichel.

 

Odbrana: Simon Kjær, Daniel Agger, Simon Poulsen, Lars Jacobsen, Andreas Bjelland, Jores Okore, Daniel Wass.

 

Vezni red: Christian Poulsen, William Kvist, Christian Eriksen, Lasse Schøne, Michael Silberbauer, Jakob Poulsen, Thomas Kahlenberg, Niki Zimling.

 

Napadači: Michael Krohn-Dehli, Dennis Rommedahl, Nicklas Bendtner, Nicklas Pedersen, Tobias Mikkelsen.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.