Nešto je truhlo u državi italijanskoj

Večeras treći revanš baraža za SP

Nešto je truhlo u državi italijanskoj

Prvu utakmicu baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo, protiv Švedske, odigrali su Italijani kao prosječna premijerligaška ekipa, samo na većem nivou. Gledljivija je svaka utakmica Krupe ove sezone nego ono kako su igrali Azzurri. Ništa ni sa čim. 

Večeras će im stoga trebati realno čudo, drastična promjena u igri, kako ne bi doživjeli da se prvi put nakon 58. ne plasiraju na Mundijal.

Bilo je nakon te 1958. još katastrofalno loših italijanskih selekcija, ali nisu doživjele takvu blamažu. Giorgio Chiellini nedavno je istakao kao problem što nema na vidiku nekoga ko bi zamijenio njega Bonuccija i Barzaglija, kojima vrijeme neumitno teče. Optužio je Pepa Guardiolu jer je ljepotom i zahtjevom da svaki stoper mora znati igrati i lopte, a ne samo bjesumočno izbijati i marisati, uništio tradicionalno italijansko poimanje fudbala.

No, Italijansku su igru, osim kostolomaca, krasile i "treqartiste". Niko takvih desetki nije kroz historiju imao. Sada se baš ne mogu pohvaliti ni ekstremnim znalcima, nema Baggia, nema Tottija, nema Zole, nema ni ekstremno opakih napadača. Da li je i zbog toga kriv Pep Guardiola?

Italijanski fudbal već duže vrijeme je u krizi, makar s Prandellijem igrali finale Evropskog prvenstva 2012. U tom kontekstu, ono što je radio Antonio Conte sa giaccherinijima i inima vrhunski je trenerski poduhvat. Njegovih 3-5-2 što su naslanjali na identičnih Prandellijevih 3-5-2 iz ove perspektive djeluju revolucionarno. Jednom je Prandelli promijenio formaciju tokom Eura 2012. i doživio potop - u finalu protiv Španije (4:0).

Ovo što sada radi Giampaolo Ventura djeluje arhaično, čovjek koji kao da je ostao u sedamdesetima uspio je jedino utopiti i ono malo znalaca. 

Azzurri večeras moraju zabiti dva gola protiv Švedske. Italijanima je tako nešto pošlo za rukom prije 45 godina.

"Sjećam se tog poslijepodneva 1972. Zabio sam dva gola, a moj prijatelj Boninsegna dao je treći", prepričava legendarni Gigi Riva.

On čak ne može ni da zamisli da Italija večeras neće ostvariti plasman u Rusiju.

"Ne želim razmišljati o eliminaciji. Trebat će nam srce, hrabrost i ponajviše trka kako bismo odgovorili švedskom atleticizmu. Ne gledam utakmice Italije kao ni Cagliarijeve, jer bih previše patio, ali večeras, u skraćenom snimku želim vidjeti najmanje dva gola Italije", kazao je Riva.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

E, vidjet ćemo...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi