Nigerija i Egipat bez plasmana, cirkus u Abidjanu

Kvalifikacije za AKN 2015. godine

Nigerija i Egipat bez plasmana, cirkus u Abidjanu

Utakmicama šestog kola grupne faze, završene su kvalifikacije za Afrički Kup nacija. Turnir AKN će se igrati od 17.januara do 8.februara, a domaćin je Ekvatorijalna Gvineja. Predhodno je Maroko trebao biti domaćin, ali su Marokanci u strahu od epidemije ebole odustali od organizacije.

Tako je Ekvatorijalna Gvineja dobila domaćinstvo iako je ova reprezentacija ranije diskvalifikovana.
Pored Ekvatorijalne Gvineje to se dogodilo još Ruandi i Gambiji. Čak je i reprezentacija Sejšeli dobila priliku umjesto Gambije, ali je u drugom krugu ova selekcija odustala, tačnije predala meč Siera Leoneu. U strahu od ebole nisu želljeli da ugoste selekciju te zemlje.

Tako će na završnom turniru od od 17. januara do 8. februara uz domaćina Ekvatorijalnu Gvineju
igrati Južna Afrika, Kongo, Alžir, Mali, Gabon, Burkina Faso, Kamerun, Obala Slonovače, Gana, Gvineja, Zelenortska ostrva, Zambija, Tunis, Senegal i DR Kongo.

Bez plasmana su ostale Nigerija, Angola, Egipat, dok je DR Kongo najbolja trećeplasirana selekcija.
Nigerija je u posljednjem kolu trebala pobjedu protiv Južne Afrike, ali je na domaćem terenu odigrala samo 2:2. Egipat je u grupi C trebao pobjedu od dva razlike u gostima protiv Tunisa, dugo je vodio 1:0, na kraju je izgubio 2:1.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Pravu lakrdiju smo vidjeli u susretu koji je bio derbi posljednjeg kola. Na stadionu u Abidjanu su igrali Obala Slonovače i Kamerun. I jednima i drugima je odgovarao remi. Završilo je 0:0, a samu završnicu su obilježili igrači jedne i druge ekipe koji su se na terenu samo dodavali kako bio potrošili vrijeme.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.