Njemačka pravnica za smjenu Davora Šukera

Da li će UEFA popustiti?

Njemačka pravnica za smjenu Davora Šukera

A. Beganović

Legendarni hrvatski fudbaler, trenutno predsjednik Nogometnog saveza Hrvatske, Davor Šuker, preživljava najteže udarce u svojoj fudbalskoj karijeri.

Nakon što su njemački mediji prije par dana otkrili da se Šukerovo ime povezuje s braćom Šapina, koji su osuđeni za namještanje utakmica, iz pojedinih evropskih zemalja sve više pritišću Evropsku fudbalsku federaciju kako bi smijenila legendarnog hrvatskog napadača iz Izvršnog odbora.

Tako je njemačka pravnica Sylvia Schenk, koja se između ostalog bavi i korupcijom u fudbalu, za Deutche Welle komentarisala slučaj Šuker.

"On mora stupiti u kontakt sa istražiteljima u Bochumu kako bi im se prenijele dodatne informacije. Ako se i nakon toga slučaj ne razjasni, gospodin Šuker ne bi smio biti član Izvršnog odbora UEFA-e, niti bi smio ostati na čelu Nogometnog saveza Hrvatske", njemačka pravnica je istakla za Deutsche Welle.

"Ako se želi boriti protiv manipulacija u fudbalu, onda se jasno mora demonstrirati nulta stopa tolerancije prema tim pojavama. Ako u slučaju Šukera postoje bilo kakve sumnje, onda on nije prava osoba za vodeću funkciju u sportu", dodala je Schenk.

Gospođa Schenk podsjetila je da u istražnim dokumentima Državnog odvjedništva u Bochumu jasno stoji da je Šuker bio u kontaktu sa Antom Šapinom.

"U istražnim dokumentima Državnog odvjetništva u Bochumu stoji da je Šuker bio u kontaktu sa Antom Šapinom i da je Šapina dao Šukeru određene informacije. To je dovoljno da se na temelju tih sumnji detaljno istraži o čemu se radi. Ne možemo se sada praviti kao to nije nikakav problem", istakla je Schenk i dodala je:

"Šuker se najprije mora o svemu očitovati i dobiti naravno priliku da otkloni sve sumnje. UEFA bi sve to trebala istražiti. Ja samo podsjećam da se radi o vrlo jasnim činjenicama u istražnim spisima. Ne radi se o traču, već o stvarima koje se nalaze u službenim istražnim dokumentima. Ukoliko se ispostavi da Šuker nije na vrijeme te informacije javio nadležnim organima UEFA-e, a što je bila njegova obveza, pogotovo u slučaju ako je profitirao od manipulacija, po mom mišljenju ostavka će biti neizbježna. Ili barem pokretanje postupka za smjenu sa sadašnje dužnosti."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.