Njemački fudbalski savez poput Applea i Googla

Nova sezona Bundeslige

Njemački fudbalski savez poput Applea i Googla

Nova sezona, nova nafaka. I dok bundesligaški klubovi zadovoljno trljaju ruke, jer će i njihovi prihodi biti veći, za gledaoce pored malih ekrana nova sezona mogla bi biti mnogo komplikovanija.

Utakmicom Bayern - Bayer počinje bundesligaški cirkus, no ovoga puta zainteresirani za gledanje morat će platiti mnogo više jer su i emiteri prisiljeni platiti više. Sve to zahvaljujući Njemačkom fudbalskom savezu (DFL) koji je vlasnik 80 posto televizijskih prava. 

Prošle sezone Sky je imao pravo da emitira "sve utakmice i sve golove", no to više neće biti slučaj. Odnosno nijedan emiter neće imati to pravo na prenos svih mečeva.

Osim Sky Sporta, američka kompanija Discovery Networks sa svojim Eurosport kanalima ušla je u opticaj. Osim toga, postoje mnogi drugi paketi eksploatacije, a prvu utakmicu prenosit će ZDF.

DFL očekuje "ukupni medijski prihod" od 1,14 milijardi eura godišnje do sezone 2020/21. Prihod je do sada iznosio između 600 i 700 miliona u jednoj sezoni i na osnovo brojki iz prošle sezone procjenjuje se da će vrijednost DFL-a porasti za 85 posto, što je impresivno čak i za Google ili Apple. 

Gledaoci Sky Sporta propustit će 45 utakmica koje će biti prikazane na Eurosportu, ali će zato Sky morati platiti mnogo više nego do sada. Umjesto 489 miliona, cijena je 793 miliona.

"Ono što ostaje isto je da je Sky zadržao prava na skraćene snimke i preglede golova.", kazao je Holger Enslin izvršni direktor ove kompanije, naglasio da će povećanje cijena najviše utjecati na one koji se budu reklamirali, odnosno na vlasnike ugostitljskih objekata. 

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Ingrid Hartges, izvršni direktor hotelsko-ugostiteljske udruge Dehoga kazao je da finansijsko zlatno doba Bundeslige već ostavlja posljedice.

"Mnogi navijači nisu u prilici ići na gostujuće utakmice, a znamo šta svima predstavlja kolektivno gledanje utakmica u restoranima i pubovima. Cijene moraju ostati pristupačne", zavapio je Hartges.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi