Nova moda u Italiji: Šta je donio sudijski video sistem

Crtice iz Serije A

Nova moda u Italiji: Šta je donio sudijski video sistem

Mogao bi se ove sezone u Seriji A očekivati dodatni, Italijanima ionako svojstven show program.

Naime, s prvim kolom fudbalskog šampionata, na stadionima je debitirala i video-tehnologija koja bi sudijama trebala pomoći u smanjenju njihovih pogrešaka.

Najveće sudijsko ime Nicola Rizzoli u intervjuu za Gazzetu izrazio je zadovoljstvo VAR sistemom (Video Assistant Referrees) iako je priznao da su "napravljene neke greške".

Pozitivan aspekt

"Želio bih istaknuti vrlo pozitivan aspekt koji se ne smije biti doveden u pitanje. Igrači, treneri, direktori i navijači prihvatili su promjene nekih odluka s velikom mirnoćom i to samo može biti dobro za nogomet", kazao je Rizzoli.

"Još smo u ranoj fazi, moramo razviti mehanizme, no jedan od ciljeva tehnologije - možda i najvažniji - jest povratak na bolju i opušteniju klimu. U Torinu i Crotoneu, dvije su odluke donesene protiv domaćeg tima i nije bilo kontroverzi.", istakao je iskusni arbitar.

Prema njegovim riječima postoji još dosta prostora za napredak.

"U prijelaznoj smo fazi, radimo oko dva mjeseca da pronađemo pravu prilagodbu. Treba više vremena da bi se pregledali sporni momenti i to je malo usporilo igru. Dobivanje potrebne reprodukcije bilo je napetije nego što se očekivalo u nekim slučajevima."

Kako je istakao, cilj video-tehnologije je smanjenje pogrešaka, odnosno veći broj ispravnih odluka sudaca, a sve manji i manji sistema.

"Nogomet ima vlastitu brzinu, previše oslanjanja na VAR će ubiti fudbal, učiniti ga manje lijepim. Zato VAR primjenjujemo samo ukoliko postoji sumnja na ozbiljnu pogrešku, besmisleno ga je koristiti baš u svakoj situaciji."

Subjektivan način

Fiorentina je protiv Intera tražila penal, ali nije se posegnulo za reprizom situacije?

"Sudija Paulo Tagliavento mogao je konsultirati monitor, ali ne bi promijenio svoju odluku. To je u slučajevima kada se kontakt interpretira na subjektivan način. Bio je nejasan uvjet koji je bitan u korištenju tehnologije. U očima gledalaca, činjenica da sudija kontrolira sistem čini ga još uvjerljivijim. On je taj koji odlučuje ne VAR. Dakle Tagliavento nije morao pogledati video jer je kontakt u kaznenom prostoru Intera smatrao nedostojnim penala."

Kad je o očiglednim pogreškama riječ, Rizzoli je priznao da je gol u Torinu neregularan. Inače u Torinu je na utakmici između Juventusa i Cagliarija dosuđen prvi penal pomoću VAR tehnologije.

"To je bila pogreška. Tehnologija zahtijeva minimalnu svijest. Kada su situacije kod gola u pitanju, sudije su dužne pregledati reprizu. Pomoćnik može i mora čekati da se igra razvije u kaznenom prostoru, a nakon što je akcija završena, može podići zastavu.

"To je isto za sudiju, ako zviždi ne smije više koristiti tehnologiju. Očekuje se da će protokol provjeriti da li zviznuo prije gola, ali ponavljam: To je bila pogreška koju ne smijemo više učiniti."

Ukoliko neko od fudbalera insistira na korištenju VAR-a, bit će sankcioniran žutim kartonom. U Crotoneu je Milanov Leonardo Bonucci zatražio da se konsultira video, zar bi on to smio?

Pohvala Buffona

"Kapiteni jedini imaju ovlasti razgovarati sa sudijama. Štaviše, pozivamo ih. Ako mirno i na pravi način zatraže odgovor, dobit će sve odgovore. Dakle, kapiten smije tražiti objašnjenje nakon što neka odluka bude donesena, ali ne smije pozivati na korištenje video-tehnologije. Bit će sankcioniran isto kao i kada traži od sudije da kazni protivničkog igrača."

Interesantno je da Gianluigi Buffon pohvalio uvođenje VAR sistema, premda je protiv Juventusa dosuđen penal protiv Cagliarija.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Još je reagirao kao pravi kapiten, usmjeravajući svoje igrače dalje od sudije, čime je pridonio prijateljskoj atmosferi. To zaista zaslužuje aplauz."

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi