Nova pravila: FIFA dala velika ovlaštenja sudijama

Imaju pravo da napuste utakmicu

Nova pravila: FIFA dala velika ovlaštenja sudijama

E. Čaušević
Teme:

FIFA je odlučila uvesti nekoliko novih pravila za glavne sudije mečeva na Svjetskom prvenstvu naredne godine, te da ostalim utakmicama pod pokroviteljstvom FIFA-e.

Naime, FIFA je danas saopštila da će sudije imati dosta veća ovlaštenja na utakmicama u slučaju da navijači s tribina budu vrijeđali sudiju, nekog igrača ili bilo šta u vezi protivničke ekipe. Sudije će sada imati pravo i da u potpunosti prekinu meč i napuste stadion.

Do sada su sudije imale dva koraka u situacijama neprimjerenog ponašanja na tribinama. Prvo je bilo upozorenje spikera, a drugo da utakmica bude prekinuta dok se ne isprazni sporna tribina ili čak cijeli stadion. No, sada je FIFA odlučila uvesti i treći korak.

Ukoliko se navijači koji budu neprimjereno ogluše na prva dva upozorenja onda glavni sudija meča bez dogovora s delegatom utakmice ima potpuno pravo da napusti meč, odnosno da ga prekine i napusti stadion. Ovo pravilo će se uvesti već na Kupu konfederacija, a zatim na Svjetskom prvenstvu i ostalim FIFA-inim takmičenjima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi