Novi format indijskog prvenstva za novih milijardu FIFA mušterija
Otvaranje sezone na stadionu Salt Lake (Foto EPA)

Liga heroja

Novi format indijskog prvenstva za novih milijardu FIFA mušterija

M. Skaka

Dvije sedmice prošle su od kako je počeo najveći fudbalski eksperiment decenije - Indijska super liga ili Liga heroja kako je popularno nazvana.

Novu ligu vode slavni bogataši, prepuna je iskusnih evropskih trenera, ali i velikih igračkih imena kao što su s Alessandro Del Piero i Marco Materazz ili Španci Joan Capdevila i Luis Garcia, te legende francuskog fudbala David Trezeguet i Robert Pires ili švedski velikan Freddie Ljungberg. Liga je javnosti predstavljena još krajem avgusta, a takmičenje je počelo 12. oktobra susretom između Atletico de Kolkata i Mumbai City FC na stadionu Salt Lake, drugom najvećem na svijetu - stadionu koji prima 120.000 gledalaca.

Uz populaciju od preko 1,2 milijarde i jednu od potentnijih svjetskih ekonomija, nije ni čudo da su kobci iz FIFA-e prepoznali potrebu za priširenjem na indijsko tržište. Sam Sepp Blatter Indiju je nazvao “uspavanim džinom” svjetskog fudbala.

Indijci su kao sportska nacija inspirisani Britancima koji su ovim područjem vladali do 1947. godine, ali fudbal nikada nije uspio nadahnuti lokalno stanovništvo na način na koji to čini kriket koji je u ovom dijelu svijeta nacionalni sport.

Upravo prema vrlo popularnoj indijskoj kriket ligi ISL modelirana je nova indijska Superliga “Hero”. U premijernoj sezoni, takmičenje traje deset sedmica, a učestvuje osam ekipa. 

Fudbalski proboj u još jednu BRICSA zemlju prati i razvoj infrastrukture i približavanje FIFA-i kroz organizaciju internacionalnih takmičenja. Podsjetimo, Svjetsko prvenstvo već su dobile Južna Afrika, Brazil i Rusija. Kina se za sada opredjelila za Olimpijadu (koju su također Rusi i Brazilci već dobili), a potajno se nadaju premještanju Svjetskog prvenstva iz Katara gdje bi oni ušli sa svojom kandidaturom. Indija je ovom sportskom nadmetanju za sada jedina ostala “na ledu”, ali ne treba misliti da Indijci sjede skršetnih ruku. Druga najmnogoljudnija zemlja svijeta dobila je organizaciju U-17 svjetskog prvenstva 2017. godine i ne treba se iznenaditi ukoliko podnesu kandidaturu za domaćinstvo SP 2034. 

U Indiji se trenutno ipak više prati engleski i španski fudbal, ali velika imena, pa makar i na zalasku karijere, približavaju domaće prvenstvo običnom gledaocu. Ali, stvari se mijenjaju, i to ne samo u Indiji, i ne samo u sportu. več i globalno i u svim sferama života. Ukoliko ovogodišnji indijski eksperiment uspije, ne treba se iznenaditi ako i naša djeca Primeru i Bundesligu budu zamijenila herojima iz Indije ili Kine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije