Novi sudar svjetova: Real ili Barcelona?

Sutra se u Madridu igra El Clasico

Novi sudar svjetova: Real ili Barcelona?

E. Čaušević

Sutra se u Madridu igra jedan od najvećih derbija svijeta - El Clasico, utakmica koju ljubitelji fudbala s nestrpljenjem očekuju. Ova dva tima zadnji put su bez golova odigrali prije 13 godina i sigurno je da nas očekuje utakmica sa puno uzbuđenja i golova, ali i onih ružnijih scena bez kojih je ovaj duel nezamisliv.

U okviru 12. kola na Santiago Bernabeu Real Madrid sutra od 18:15 sati igra protiv Barcelone. Katalonska ekipa je lider na tabeli Primere sa 27 bodova, tri više od drugoplasiranog Reala.

Dva ljuta rivala do sada su u španskoj Primeri odigrali 171 utakmicu. Kraljevski klub ima 71 pobjedu, dok Barca ima četiri pobjede manje, a 32 utakmice završene su bez pobjednika. 

Domaća ekipa najubjedljiviju pobjedu protiv Katalonaca ostvarila je 1935. godine u Primeri kada su slavila sa 8:2, dok je Barca 1950. godine na Camp Nou savladala Real sa 7:2. Poznato je da rivalstvo ova dva kluba postoji skoro od samog osnivanja, a "rat" dva kluba bio je najveći u vrijeme vladavine kralja Franka koji je bio strastveni navijač kraljevskog tima. Katalonci još uvijek nisu zaboravili taj period, te tvrde da Real ima više uspjeha u međusobnim duelima upravo zbog Franka.

Sutrašnja utakmica će biti prva nakon deset sezona u kojoj neće igrati Iker Casillas i Xavi Hernandez koji su ljetos napustili Real, odnosno Barcelonu.

Zanimljivo je da su u posljednjih devet ligaških utakmica oba tima postizala golove i to je do sad najduži niz u historiji. Također, Barcelona je uspješnija posljednjih sezona i u zadnjih sedam utakmica slavili su četiri puta, dok je Real ostvario dvije pobjede.

Najbolji strijelac u historiji El Clasica je Lionel Messi koji je u ligaškim duelima postigao 14 golova, ali njegov nastup je upitan zbog povrede. Ronaldo je za Real u ligaškim duelima postigao duplo manje golova. Najviše nastupa od aktivnih igrača ima Andres Iniesta 31, dok je Messi u Primeri protiv Reala igrao 30 puta.

Popularnost El Clasica nevjerovatno je porasla prethodnih nekoliko sezona, a dovoljan dokaz za to je da su Španci odlučili da se ova utakmica igra u 18:15 sati kako bi navijači u Aziji mogli pratiti utakmicu. Oko 150 miliona gledatelja prati ovaj derbi, te se može reći da je ovo najskuplja utakmica na svijetu, tj. sudar najskupljih ekipa. Plate Realovih igrača su oko 550 miliona dolara, dok su Barca za svoje fudbalere izdvaja oko 490 miliona dolara godišnje.

Zbog nedavnih napada u Parizu sutrašnju utakmicu će osiguravati oko 2.600 policajaca i stadionu se neće moći prići bez karte. 

Navijači će na stadion moći ulaziti od 16:15 sati, a očekuje se da će utakmicu na Santiago Bernabeu pratiti oko 80.000 ljudi. Jedno je sigurno, a to je da ćemo gledati dobru i uzbudljivu utakmicu. Ono što raduje jeste da su ova dva tima posljednjih put bez golova odigrali 2002. godine. U posljednjih nekoliko sezona viđeno je dosta sjajnih golova, a najbolje možete pogledati u videoprilogu.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.