Novo pravilo u Kini će spriječiti dolazak Coste, Rooneyja...
Foto: EPA

Kinezi štite igrače

Novo pravilo u Kini će spriječiti dolazak Coste, Rooneyja...

Najmnogoljudnija zemlja svijeta Kina uvela je pravilo koje će spriječiti tamošnje klubove da troše nemilice na transfere stranih igrača.

Kineski fudbalski klubovi proteklih godina troše enormne svote novca na pojačanja, međutim politika bi se mogla promijeniti uvođenjem novog pravila vezanog za porez. Naime, tamošnji savez je donio odluku prema kojoj će klubovi po dolasku stranog igrača morati da plate porez u iznosu transfera. 

Takav potez znači da kineski klubovi ubuduće neće moći da troše nemilice na transfere, a budući da će porez ići za razvoj mladih snaga, krajnji cilj je da u dogledno vrijeme u prvenstvu igraju pretežno domaći igrači. 

Među klubovima koji pozdravljaju novo pravilo je Guanzghou Evergrande, koji je u posljednjih šest sezona nedodirljiv u kineskom prvenstvu. Vlasnik kluba Xu Jiayin je najavio da će se u budućnosti riješiti zvijezda iz Evrope i da će tim činiti isključivo igrači iz Kine. 

"Po mom mišljenju, naš idealni tim bi se sastojao od najboljih kineskih fudbalera koje bi vodio najbolji menadžer svijeta. Cilj je da unaprijedimo naš fudbal i svi bismo morali da budemo fokusirani na to. Moramo da povećamo našu zaradu, a to možemo da uradimo samo igračima iz naše škole, a ne kupovinom skupih stranaca", izjavio je Jiayin, prenose inostrani mediji. 

Novo pravilo koje stupa na snagu prvog dana prijelaznog roka, tačnije 19. juna, moglo bi stopirati najavljene dolaske Diega Coste, Waynea Rooneyja i ostalih evropskih zvijezda. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi