Od Messijevog nasljednika do novog Luisa Figa

Neymar postao izdajnik za navijače Barce

Od Messijevog nasljednika do novog Luisa Figa

E. Čaušević

Brazilski fudbaler Neymar u Barcelonu je stigao prije četiri godine iz Santosa kao veliko pojačanje od kojeg su navijači katalonskog kluba u startu mnogo očekivali.

Neymarova prva sezona je bila zadovoljavajuća iako je bilo jasno da još uvijek nije dostigao nivo koji se od njega očekuje. Odigrao je u sezoni 41 utakmicu za BArcu i postigao je 15 golova u svim takmičenjima. Već kasnije je Brazilac lagano počeo da pokazuje svoj raskošni talent, a kruna je bila sezona 2014/15. kada je s Barcelonom osvojio trostruku krunu.

Ovaj 25-godišnji fudbaler je bio dio ubitačnog trija MSN (Messi, Suarez, Neymar) koji je vjerovatno najbolji napadači trio u historiji fudbala. No, pored svega toga Neymar je na leđima imao jedan dodatni teret kojeg su mu stavili svi navijače Blaugrane, a to je da se od njega očekivalo da bude nasljednik jednog od najboljih igrača svih vremena Lionela Messija.

Neymar i Messi su se veoma dobro slagali na terenu i činilo se da je Brazilac spreman da uči od čarobnjaka iz Argentine. Ipak, želja da bude lider u ekipi na kraju je prevagnula. Brazilcu je očito dosadilo da bude u sjeni Messija, pa je odlučio da pređe u klub gdje će se za sve pitati, a to je za njega PSG:

Jasno je da je Neymar u svojim najboljim godinama i da će dati sve od sebe da pokaže svima da može osvojiti Zlatnu loptu u eri Messija i Ronalda. No, mnogi vjeruju da fracuska liga nije dovoljno jaka za to, te da Neymaru treba čudo da u bliskoj budućnosti nadmaši pomenuti dvojac. Želja za dokazivanje i mnogi će reći novcem ponukala je Neymara da sreću potraži negdje drugu.

Sigurno je da će biti zanimljivo vidjeti da li će Neymar u svojoj prvoj sezoni uspjeti da dokaže ono što silno želi, a to je da je u ovom trenutku najbolji igrač svijeta. Naravno, cilj je i osvajanje Lige prvaka što je za PSG još uvijek san. Kako je danas izjavio Zlatan Ibrahimović "Ako ja to nisam uspio uraditi s PSG-om onda sigurno neće ni Neymar uspjeti".

Potražite više informacija na temu La Liga:

Ipak, treba razumjeti i Neymara da više nema strpljenja biti u sjeni Lionela Messija iako je bio u jednom od najboljih klubova svijeta. Međutim, čini se da je olako odlučio da odbaci sve što je stvarao četiri godine u Barceloni. Mnogi su vjerovali da je on najbolji nasljednik Lionela Messija u ovom klubu, ali su se prevarili. Neymar je danas jedna od najomraženijih osoba za navijače Barce, a od Messijevog nasljednika za svega nekoliko dana došao je do "titule" novog Luisa Figa, velikog izdajnika Barcelone.

Poznato je da je Luis Figo 2000. godine napravio "smrtni" grijeh kada je dres Barcelone odlučio zamijeniti onim Real Madrida, najvećeg rivala. Iako je Figo također ostavio dubok trag u Barci to je preko noći zaboravljeno i gotovo je izvjesno da će se to desiti i Neymaru. No, Neymar ima priliku da sve demantuje i pokaže svoj kvalitet u velikom izazovu kao što je PSG. Baš nešto slično uradio je i Figo koji je s Realom osvojio sve što je mogao.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije