Od Pirote do Maksimira: Nurkoviću na dar dres od Rakitića
EPA

Golman Kosova za SportSport.ba

Od Pirote do Maksimira: Nurkoviću na dar dres od Rakitića

Kosovska fudbalska reprezentacija je u sedmom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji poražena na Maksimiru od Hrvatske (1:0). 

Reprezentacija koja je u sedam utakmica primila 18 golova uspjela je stvoriti Hrvatskoj velike probleme. Utakmica je za izabranike Ante Čačića trebala biti tek lakši trening, zagrijavanje za Tursku, međutim pretvorila se u muku svih muka i praktično petnaest minuta je dijelilo Hrvatsku od debakla i blamaže. 

Utakmicu je sa klupe za rezervne igrače Kosova posmatrao Adis Nurković (31). Golman koji je za vrijeme ere Miroslava Ćire Blaževića bio pozivan u reprezentaciju BiH danas nastupa za najmlađu reprezentaciju na evropskom tlu, i to zahvaljujući supruzi koja je porijeklom sa Kosova. 

"Nakon prve utakmice u kojoj smo od Hrvatske izgubili s visokih 6:0, svi su očekivali da će nešto slično biti i u Zagrebu. Međutim, dokazali smo da smo napredovali i da smo kvalitetniji u odnosu na početak kvalifikacija, tako da vjerujem da ćemo u idućem ciklusu imati zapaženiju ulogu bez obzira u kojoj grupi se nalazili. Selektor će sigurno iduće godine imati širi spisak i veće mogućnosti za bolje rezultate", kazao je Nurković za SportSport.ba. 

Nurković je na golu Kosova debitovao u junu mjesecu protiv Turske, a za "jedinicu" se bori sa Samirom Ujkanijem koji brani za italijanski Cremonese. 

"Svakom golmanu je želja da bude na golu, ali s obzirom da je naša 'jedinica' kapiten i igrač sa velikim međunarodnim iskustvom, nije mi problem sjediti na klupi i čekati svoju šansu. Priliku da branim po prvi put dobio sam u prošloj utakmici protiv Turske. Ja sam sretan što sam i na ovakav način bio dio utakmice na Maksimiru protiv tako velikih igrača", dodaje Nurković.

Na Maksimiru je, kako je otkrio, razmijenio dresove sa Rakitićem i Subašićem. 

"U vremenu kada sam nastupao za omladinske selekcije BiH igrao sam mnogo prijateljskih utakmica protiv Hrvatske i poznajem neke od njihovih sadašnjih igrača. Nije mi bio problem dogovoriti razmjenu dresova, a na kraju su me zapali od Rakitića i Subašića. Njih sam upoznao na poznatom turniru u Splitu "4 kafića", gdje sam jedne godine igrao zajedno sa svojim kumom Ibričićem." 

Iskustvo iz vremena dok je bio reprezentativac BiH danas mu mnogo pomaže.

"Sa BiH sam po prvi put nastupio kada sam imao 21 godinu, što samo po sebi donosi previše emocija i svega što ide sa mladim igračem i prvim pozivom. U početku to izgleda više kao san nego stvarnost. S godinama se čovjek navikne na sve, tako da i nastup za reprezentaciju Kosova shvatam kao dio karijere i naravno lakšu prilagodbu nego ranije." 

Na Kosovu prema njegovim riječima vlada veliki interes za reprezentacijom. 

"Narod na Kosovu je sretan i zadovoljan što igramo kvalifikacije. To je veliki uspjeh s obzirom na sve te probleme političke prirode. Navijači, novinari i ljudi koji prate fudbal su svjesni da smo ekipa u formiranju i ne shvataju tragično poraze kojih je ove godine nažalost bilo mnogo. U narednom periodu će se stvarati pritisak i neka veća očekivanja, jer smo mi iz dana u dan jači. Kao igrača me posebno raduje što u timu vlada zajedništvo, svi se družimo i nema nikakvih nesuglasica."

Ipak, s jednim fudbalerom se posebno druži.

"Meni je najlakše sa igračima koji poznaju naš jezik. Brzo sam se sprijateljio sa Amirom Rahmanijem iz zagrebačkog Dinama, s njim sam i cimer." 

Ovog ljeta Nurković je Travnik zamijenio sa albanskim Flamurtarijem.

"To je ekipa sa tradicijom i ove godine im rastu apetiti da se vrate na stare staze slave. Promijenili su gotovo cijeli tim, doveli 15 novih igrača i nadamo se da ćemo biti ozbiljan konkurent za naslov prvala. Ja sam zadovoljan u svakom pogledu, samo da još transferi dođu. Kako je došlo do transfera? Trener je gledao utakmicu Kosovo - Turska nakon koje je prikupio dovoljno podataka o meni, te me pozvao na razgovor. Brzo smo se dogovorili", riječi su Nurkovića.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi