Oni lete, pogledajte: Guardiola tvorac najljepšeg fudbala

Manchester City igra spektakularno

Oni lete, pogledajte: Guardiola tvorac najljepšeg fudbala

"Da imam Messija, Xavija i Iniestu i ja bih mogao biti dobar trener", tako tretiraju stručnost Pepa Guardiole oni koji ga iz nekog razloga ne vole. 

Da li zbog njegovih gestikulacija, strasti da potroši ogroman novac na pojačanja ili pak nezasluženog oreola vrhunskog stručnjaka.

Guardiola je revolucionar, htjeli mi to priznati ili ne, koliko god nam bio drag ili mrzak. Guardiola je i prije nego što je postao fudbalski trener bio kontroverzan lik, vrlo osebujnog karaktera. Imao je sve predispozicije da napravi nešto veliko.

Preteča Xavija

Kao igrač bio je preteča onoga što će se izroditi u Xaviju, fudbaler kojem se nije mogla uzeti lopta, a dijelio ih je kao rukom. Fizički nikakav, mršav, skoro neuhranjen, al s mozgom i vizijom nekarakterističnim za zadnje vezne fudbalere.

Guardiola je u karijeri imao problema i s drogom, a možda najzanimljiviji detalj iz njegove karijere: Bio je spreman otići u Bresciju, samo da bi igrao sa Robertom Baggiom. 

Čovjek, dakle, kojem nije bilo mrsko igrati u prosječnom italijanskom klubu, samo da bi uživao u fudbalu. 

Obožava fudbal

U tome i leži bit njegove filozofije. Guardiola obožava fudbal, on želi da se igra, da to izgleda estetski lijepo, dojmljivo. Voli majstore, želi u ekipi igrače koji znaju fudbal, nisu puki "bauštelci", razbijači kakvih je danas napretek u svim velikim klubovima svijeta. 

Guardiola teži vicu, akciji od koje se protivniku zamanta u glavi, nebitno da li u ekipi ima Messija i Iniestu ili Kevina de Bruynea (kojeg je Mourinho glatko otpisao iz svojih planova u Chelseaju) i Leroya Sanea.

(Potrošio je Pep ogroman novac, ali evo da ste Vi trener da li bi Vam Sane bio u bilo kakvoj kombinaciji?)

Nakon Barcelone, Guardiola je trenirao Bayern. Sada kada bi napravili anketu, koliko navijača Bayerna bi ga cijenilo? Vrlo malo!

Nosio je na leđima teret uspješnosti Yuppa Haynckessa, pa i pored toga šetao se Bayern ligom, igrao najmanje polufinala Lige prvaka. Jedini propust napravio je protiv Real Madrida, ali je zbog toga donio odluku koju će slijediti do kraja života.

Poslušao fudbalere

"Nakon 1:0 za Real u prvom meču, nekoliko fudbalera na sastanku predložilo mi je da se vratimo na Haynckessov stil samo za taj revanš, jer su vjerovali da je to dobitna kombinacija. Poslušao sam ih i to je bio posljednji put da poslušam fudbalere", objašnjavao je Guardiola. 

Real je dobio 4:0. Logično, ne možeš dvije godine istrajavati na jednoj igri, pa u jednom meču vratiti se na ono od prije dvije godine.

Ako je s Bayernom "peglao", bjesomučno se dodavao i bio dosadan, ne može se reći da njegov Manchester City danas igra tako. Jer igra apsolutno najbolji i najefikasniji fudbal u Evropi.

Prosjek golova daleko je iznad tri, brzina pasova koje izmjenjuju i način kako se kreću (gdje i golman ima značajnu ulogu veznog igrača) apsolutno su inspirirajući. Ko je volio kao dijete provoditi po deset sati na igralištu igrajući lopte, taj zna o čemu pričamo.

Guardioli je samo trebalo malo vremena. U prvoj u sezoni u Engleskoj bilo je tako-tako, u drugoj je doveo što mu je trebalo, sve same virtuoze i normalnog golmana pa danas igraju besprijekoran, atomski fudbal.

Pohvala Napoliju

"Zaljubljen sam u Napoli. Ponavljam, to je najbolja ekipa protiv koje sam igrao u svojoj karijeri. Način na koji igraju kratke pasove i izlaze u presing je nevjerovatan. Masakrirali su nas prvih 20 minuta i nismo imali hrabrosti otvoriti se...", opčinjen je igrom Napolija Pep.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

To je u suštini ono što igra City, samo malo bojažljivije i neuvjerljivijije. On je zaljubljen u Napoli, mi smo ponovo u Guardiolino umiranje u ljepoti.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi