Osim: Ko će izboriti nastup u Evropi? Željo i još tri kluba!

Amar Osim i iz Dohe prati dešavanja u Premijer ligi

Osim: Ko će izboriti nastup u Evropi? Željo i još tri kluba!

A. Beganović

Najtrofejniji bosanskohercegovački trener i čovjek koji je sa Željezničarom osvojio sve što se može osvojiti, Amar Osim, početkom godine preuzeo je katarski Al Kharitiyath.

Amar Osim, sinonim za uspjeh Željezničara, na početku godine odlučio se upustiti u neizvjesnu avanturu, odnosno prihvatio je ponudu katarskog Al Kharitiyatha, kojeg su prije njegovog dolaska svi vidjeli u nižem rangu. Međutim, Osimov dolazak je promijenio sve i njegova ekipa je jedna od najuspješnijih u proljetnom dijelu sezone.

"Dugo sam razmišljao i odlučio sam prihvatiti ponudu Al Kharitiyatha. Katar i Doha su manje neobični nego što sam očekivao, tako da nisam imao problema sa adaptacijom. Mnogo teže mi se bilo priviknuti na život u Japanu. U Dohi su idealni uslovi za život, postoji mnogo mogućnosti, no moj život se svodi na teren i fudbal", za SportSport.ba iz Dohe kaže Osim.

Al Kharitiyath je jesenji dio sezone okončao na 12. mjestu, pa je Osim od čelnika kluba dobio zadatak da ekipu ostavi u društvu najboljih klubova. Već nakon par kola bilo je jasno da će Osim svoj zadatak ispuniti, a njegova ekipa je proigrala, iako specijalnih promjena u igračkom kadru nije bilo u odnosu na prvi dio sezone.

"Dobro smo otvorili drugi dio sezone. Dobili smo izravnog konkurenta u borbi za opstanak i iz kola u kolo smo igrali mnogo bolje. Šta sam promijenio? Ništa specijalno. Rad, rad i samo rad. Rezultat nije izostao", ističe najtrofejniji bosanskohercegovački stručnjak.

Osimova ekipa, kao i većina u Kataru nema organizovanih navijačkih grupa, no Katarani vole fudbal i sport.

"Nema navijača, no ljudi ovdje vole sport i fudbal, te se dosta dobro razumiju, bez obzira što ne idu na utakmice", govori nekadašnji menadžer Plavih s Grbavice.

Do kraja katarskog prvenstva ostalo je još jedno kolo, nakon čega će se igrati Kup.

"Imamo još jedno kolo odraditi, a onda slijedi Kup. U prvenstvu smo ostvarili cilj, pa i više od toga. Teoretski možemo završiti i na 5. mjestu, no vidjet ćemo šta će biti u zadnjem kolu. Sistem takmičenja u Kupu je dosta čudan. Prve četiri ekipe igraju od četvrtfinala, a oni od 5. do 8. mjesta od osmine finala. Ako bismo bili među osam najboljih u prvenstvu imali bismo dužu pauzu, što nam realno i ne bi odgovaralo. Dvadesetak dana bez takmičarske utakmice je mnogo. Bilo kako bilo, nadam se da se ovi moji neće opustiti", ističe Osim.

Utakmice Al-Kharitiyatha se nakon Osimovog odlaska u Katar prate i u Bosni i Hercegovini, a posebno u Sarajevu.

"Drago mi je to čuti. Znam da moja raja prati, što je i sasvim normalno", ističe Osim, te dodaje:

"Teško je porediti Premijer ligu Bosne i Hercegovine i katarsku ligu. Zašto? Velika je razlika u terenima, tako da mi se čini da se radi o dva različita sporta."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najtrofejniji bosanskohercegovački stručnjak prati i dešavanja u Premijer ligi. Osim smatra da je najavljeno skraćenje Premijer lige sjajna stvar, a uvjeren je i da će njegov Željezničar izboriti nastup u Evropi.

"Skraćenje lige je ono što treba bosanskohercegovačkom fudbalu. Pratim dešavanja u Premijer ligi i vidim da se zakuhalo, kako u borbi za izlazak u Evropu, tako i na samom dnu. Ko će u izboriti nastup u Evropu? Željo i još tri kluba", zaključuje naš razgovor popularni Brko s Grbavice.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.