Osmina finala za Arsenal postaje začarani krug

Topnici ostali u nemogućoj misiji

Osmina finala za Arsenal postaje začarani krug

Teme:

Benfica je još uvijek pod prokletstvom osvojenog trofeja u Evropi. Arsenal bi kako godine prolaze mogao doći pod "svoje" prokletsvo osmine finala Lige prvaka. Četiri sezone zaredom "Topnici" nisu prošli dalje od osmine finala, kako stvari stoje neće niti petu.

Dva puta zaredom je bio koban Bayern, po jednom Milan i Barcelona. Sada je tu i Monaco. Zanimljivo, u četiri od pet duela osmine finala Arsenalovi protivnici su većinu posla obavili već u prvoj utakmici. Tako je Milan kao domaćin slavio 4:0, nakon čega je u dva navrata Bayern kao gost u Londonu pobjeđivao prvo 3:1, pa onda 2:0. Monaco je to isto napravio, prije revanša ima velikih 3:1 iz prve utakmice. Da stvar bude gora po ekipu Arsena Wengera, u sezoni 2012/13, Arsenal je u Munchenu pa skoro napravio podvig, ostao je kratak za jedan gol, baš kao i sezonu ranije.

Međutim, ono što je poražavajuće za Arsenal jeste način na koji je gubio utakmice na svom terenu. Često su gostujuće ekipe iz prvog udarca na gol znale doći do vodstva, iz kontri kazniti i najmanje propuste Topnika. Monaco je poveo iz jedinog udaraca u okvir gola, u nastavku su dva postigli iz kontri,
treći u četvrtoj minuti sudijske nadoknade. Sa druge strane, Arsenal je imao svoje prilike, ali i tragičare poput Oliviera Girouda koji je odigrao katastrofalnu utakmicu.

Sada su Topnici u nemogućoj misiji, jer niti jedan klub u Ligi prvaka/Kupu prvaka nije nadoknadio 1:3 iz prve utakmice punih 46 godina. Posljednji koji je to napravio bio je holandski Ajax. Tada je u Benfica kao gost slavila 1:3,  Ajax je uzvratio pa je na kraju u trećoj utakmici kroz produžetke osigurao prolaz dalje. Uz to, Wenger još uvijek čeka na pobjedu kontra Monaca. U sedam "takmičarskih" utakmica, Wenger je tri puta poražen, četiri utakmicu su završile bez pobjednika, pa je francuski stručnjak na čekanju 630 minuta.

Arsenal u Ligi prvaka (posljednjih pet sezona)
2014/15 Arsenal - Monaco 1:3 (?)
2013/14 Arsenal - Bayern 0:2, 1:1
2012/13 Arsenal - Bayern 1:3, 2:0
2011/12 Milan - Arsenal 4:0, 0:3
2010/11 Arsenal - Barcelona 2:1, 1:3

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.