Ovako je počelo englesko prokletstvo

Bez pobjede na otvaranju EP

Ovako je počelo englesko prokletstvo

Fudbaleri Engleske jednostavno ne mogu da pobijede na otvaranju Evropskog prvenstva.

"Gordi Albion" sinoć je duelu sa Rusijom imao sve u svojim rukama, vodio je sa 1:0 sve do sudačke nadoknade, a onda je Berezutski u 92. minutu pogodio nakon prekida i donio veliki bod reprezentaciji Rusije.

Engleska je tako ubilježila peti remi na startu EP, a uz to ima i četiri poraza, što je gotovo nevjerovatan podatak za reprezentaciju takvog kalibra.

"Jako smo razočarani. Bili smo tako blizu zasluženoj pobjedi, a na kraju smo šokirani. Ipak, takve stvari se dešavaju u fudbalu", rekao je nakon meča selektor Engleske Roy Hodgson.

Podsjetimo, Englezi su svoj prvi poraz na otvaranju EP doživjeli 1968. godine u duelu sa Jugoslavijom, kada im je presudio Dragan Džajić.

1980. godine Engleska je odigrala neriješeno sa Belgijom (1:1), 1988. je poražena od Irske (1:0), dok je 1992. meč sa Danskom završen bez golova.

Nakon toga ubilježili su još pet nastupa. Dva puta su poraženi, i to 2000. i 2004. od Portugala (3:2) i Francuske (2:1), da bi 1996, 2012. i 2016. mečevi sa Švajcarskom, Francuskom i Rusijom završavali rezultatom 1:1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi