"Ovo je još jedan hladan šamar, živimo u strahu!"

Sindikat profesionalnih fudbalera izdao saopštenje

"Ovo je još jedan hladan šamar, živimo u strahu!"

Skandal iz svlačionice Novog Pazara je samo jedan u nizu nemilih događaja koji su potresli fudbal u susjednoj Srbiji.

Povodom toga, Sindikat profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" je izdao saopštenje koje je pokazalo realnu, tužnu i ponižavajuću situaciju fudbalera u Srbiji, koji su već godinama žrtve hirova navijača, huligana a ponekad i uprave vlastitog kluba.

"Nažalost, i pored brojnih apela i upozorenja o kojima smo pričali prethodnih godina i upozoravali javnost i državne organe, kako i na koji način se vrši nasilje nad igračima, ponovo smo dobili hladan šamar. Možda je ovaj hladan šamar za mnoge iznenađenje, ali za nas koji se bavimo ovom temom nije, nikada nijedan navijač koji je vršio nasilje nad igračima nije bio procesuiran i osuđen.

Igrači u Srbiji žive u strahu, uplašeni i poniženi, čekajući sljedeći dan u nadi da im niko neće lupati šamare, paliti automobile, stavljati pištolje na glavu", navodi se u saopštenju koje je objavljeno na zvaničnoj stranici Sindikata fudbalera:

"Apsolutno je nedopustivo da se u klubu, koji je član Superlige Srbije, dešavaju ovakve nemile scene. Nedopustivo je da navijači zavode red i prijete igračima bez obzira na razloge i motive takvog postupanja. Klub i njegova Uprava, kao i svi zaposleni u klubu, su dužni da preduzmu sve neophodne radnje kako bi igračima osigurali minimalne uslove za život i rad u klubu, ali prije svega da zaštite svoje igrače od fizičkih napada", navode iz Sindikata i poručuju da će, koliko je to u njegovoj moći i nadležnosti, podržavati igrače i štititi ih od događaja koji su se odigrali u Novom Pazaru".

Već godinama raznorazni napadi na fudbalere prolaze nekažnjeno od strane nadležnih, a pitanje je hoće li se nakon ovog iskrenog saopštenja nešto promijeniti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.