Partizan na korak od evropskog proljeća

Velika pobjeda crno-bijelih

Partizan na korak od evropskog proljeća

E. Škorić

Nogometaši Schalkea i Sparte osigurali su prolaz dalje, dok je Partizan na korak od plasmana u šesnaestinu finala Evropske lige.

Naš reprezentativni golman Ibrahim Šehić sjajno je branio za Qarabag u meču protiv Tottenhama, no gosti su uspjeli na kraju ipak doći do pobjede. Jedini gol za Spurse postigao je sjajni Harry Kane u 78. minuti. 

Anderlecht je iznenadio Monaco u gostima, te je slavio s 2:0. Strijelci za Belgijance bili su Gillet u 45. i rezervista Acheampong u 78. minuti.

Tottenham je osigurao prolaz dalje zbog poraza Monaca, Anderleht ima sedam bodova, Monaco šest, a Qarabag četiri kolo prije kraja grupnog dijela takmičenja.

U grupi K Schalke je bio puno bolj od APOEL-a, ali je tek u finišu došao do pobjede. Chouopo-Moting je zabio u 86. za 1:0. Za goste iz Nikozije nije igrao povremeni bh. reprezentativac Semir Štilić, dok je također na klupi ostao i Sead Kolašinac kod domaćih.

Schalke je osigurao prolaz, zajedno sa Spartom, koja je u Pragu golom Brabeca savladala Asteras. 

Schalke i Sparta su na vrhu grupe K sa po devet bodova, pet manje imaju Asteras i APOEL, koji su kolo prije kraja ipak ostali bez šansi da prođu u šesnaestinu finala.

Augsburg je vodio protiv Athletica u grupi L sa 2:1, no u dvije minute su Baskijci okrenuli i na kraju slavili s 3:2, te su obezbijedili prolaz dalje sa 12 bodova, dok se za drugo mjesto bore Partizan, Augsburg i AZ. Partizan je u najboljoj poziciji obzirom da ima tri boda više od trećeplasiranog Augsburga.

Trochowski i Bobadilla bili su strijelci za njemački, a Susaeta i Aduriz (2) za baskijski tim. U drugom utakmici petog kola grupe L, AZ i Partizan su odmjerili snage (1:2). Dos Santos je početkom drugog dijela doveo domaće u vodstvo, ali je Ouamarou u 65. poravnao na 1:1, da bi Živković u 89. zabio za preokret crno-bijelih.

Grupa J, 5. kolo:
Qarabag - Tottenham 0:1 (Kane 78)
Monaco - Anderlecht 0:2 (Gillet 45, Acheampong 78)

Grupa K:
Schalke - APOEL 1:0 (Choupo-Moting 86)
Sparta - Asteras 1:0 (Brabec 33)

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Grupa L:
AZ - Partizan 1:2 (Dos Santos 48/ Oumarou 65, Živković 89)
Augsburg - Athletic 2:3 (Trochowski 41, Bobadilla 59/ Susaeta 10, Aduriz 83, 86)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.