Pirlo izabrao najboljih 11 svoga vremena

U formaciji 4-4-2

Pirlo izabrao najboljih 11 svoga vremena

Jedan od najboljih veznjaka našeg vremena, Andrea Pirlo bio je zamoljen da izabere najboljih 11 fudbalera svoga vremena u "dijamantnoj" formaciji 4-4-2.

Za golmansku poziciju nije imao mnogo dileme. Gianluigi Buffon italijanska je legenda i dugogodišnji suigrač Pirlu iz reprezentacije i Juventusa. Uz Casillasa nesumnjivo predstavlja veličinu koja uprkos godinama i dalje brani na visokoj razini.

Odbrambenu formaciju čine Phillip Lahm na lijevoj strani, a Cafu na desnoj. Centralni bekovi su Maldini i Cannavaro.

Potonji je osvajač Zlatne lopte 2006. a dobio ju je na osnovu inspirativnog nastupa u zapanjujućem trijumfu Italije na Svjetskom prvenstvu.

Odabir veznjaka bio je iznimno zanimljiv. Xavi je odabran kao zadnji vezni, a ispred su legenda Manchester Uniteda, Paul Scholes i Milanov "pitt bull" Genaro Gatusso.

I onda najteži dio: Za poziciju broj 10, Pirlo je odabrao Kaku. Brazilski čarobnjak bio je jedan od najboljih desetki Milana ikada i Pirlo nije oklijevao uvrstiti u svoj tim ovoga osvajača Zlatne lopte iz 2007.

Napad je pomalo iznenađujući i potvrđuje da u ovakvim rekapitulacijama emocije igraju bitniju ulogu od objektivnosti. Pirlov izbor su Messi i Inzaghi.

I dok o prvom ne treba trošiti riječi, činjenica da nema Zidanea, Ronalda jednog i drugog, Vierija i drugih, dovoljno govori u prilog prethodnoj konstataciji.

Inzaghi je međutim bio rijetka zvjerka, a vezana za Pirla je i anegdota iz finala Lige prvaka 2007. Inzaghi je tada protiv Liverpoola postigao dva gola, a da je jednom samo pucao u okvir gola.

Drugi pogodak je zabio tako što ga Pirlo napucao iz slobodnog udarca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi