"Pjanić je najpodcjenjeniji veznjak svijeta"

Šta je otkrio duel Barce i Juventusa

"Pjanić je najpodcjenjeniji veznjak svijeta"

Lionel Messi odigrao je još jednu očaravajuću utakmicu za Barcelonu u trijumfu katalonskog tima nad finalistom Lige prvaka Juventusom 3:0 u utorak.

Messi je zabio dva gola i asistirao Ivanu Rakitiću za treći, čime su igrači Ernesta Valverda kapitalizirali svoj trud u sprečavanju italijanskog tima da ih ponovo savlada, kao u prethodnoj sezoni.

Analitičar portala sport360.com Andy West analizirao je partiju na Kamp Nouu i donio nekoliko zaključaka:

1. Messi to čini lako

Postoji li kraj talenta Lionela Messija? Odgovor je vjerojatno ne. I dok je argentinski as isporučio još jedan senzacionalan nastup postigavši prve svoje golove Gianluigiju Buffonu, način sa kakvom je lakoćom to učinio doima se još senzacionalnijim.

Na primjer, kada je držao loptu prije svog prvog cilja, činilo se da ne postoji velika opasnosti, ali je onda proizveo brzu i suptilnu promjenu smjera, brzu razmjenu s Luisom Suarezom, iskontorlirao loptu i u djeliću sekunde je poslao kroz noge tamo gdje ju je Buffon mogao samo pogledom ispratiti, ne stigavši ni da se baci.

Drugi gol bio je sličan. Iako su ptice na grani znale da se namiješta na lijevu nogu, s lakoćom je izbacio dva svoja čuvara i poslao loptu iza Buffona.

2. Dembeleu će trebati vremena

Možda je neumjesno kritikovati jednog mladog igrača nakon uvjerljive partije njegovog tima protiv prošlosezonskog finaliste Lige prvaka, ali nastup Ousmanea Dembelea bio je prilično neuvjerljiv.

Mladi i skupi Francuz očigledno posjeduje neke vrlo impresivne atribute, prije svega sposobnost brzog prodora iza leđa i kroz protivničku odbranu, što je pokazao na samom početku utakmice kada je izborio korner i kasnije kada se poigrao sa dva svoja čuvara.

Ipak, ono što on igra daleko je od načina na koji funkcionira Barcelona, a to je posjed lopte i bjesomučna izmjena pasova. Da bi to postigao potrebno mu je da bude mnogo bolji "iz prve", no njegova dodavanja na jedan dodir pokazala su se kao veoma loša. Više je on igrač kojem treba prostor da se stušti prema naprijed.

Istina, isto se moglo reći i za okomitost Luisa Suareza, pa je vjerovatno potrebno vrijeme da se Dembele uklopi u sistem. 

3. Pjanić čini Juventusov duh

Postoji li u svjetskom nogometu više podcijenjen igrač nego je to Miralem Pjanić? Bosanski veznjak nije ni jedna od najvećih zvijezda u Juventusu, no možda je i bitniji igrač nego što su Paulo Dybala, Gonzalo Higuain ili Giorgio Chiellini.

Zauzimajući ključnu poziciju u sredini terena, Pjanić je uvijek spreman primiti loptu, rijetko troši posjed i pokazuje dobar smisao za igru. Ujedinjuje svoj tim.

U prvom poluvremenu imao je više dodira s loptom od bilo kojeg Juventusovog igrača, a Italijani su kontorilirali igru do posljednjih trenutaka dog dijela.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

U dobi od 27 godina Pjanić je na vrhuncu svoje karijere i iako se o tome rijetko priča, treba ga smatrati jednim od najboljih igrtača svijeta na svojoj poziciji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti